Datum objave: 27. Studeni 2013

Zoran Milanović: Za 2 do 3 godine stajati ćemo na zdravijim temeljima

Diana Ferić
Diana Ferić

Zoran Milanović, hrvatski premijer Saboru je danas predstavio prijedlog državnog proračuna za 2014. godinu. Novi plan financiranja kojeg je iznio, posljedica je, kako kaže, naslijeđenih dugova koji se moraju vraćati, a izlazak iz krize vidi za tri godine, prenosi tportal.

„Hrvatska je godinama živjela iznad svojih mogućnosti“, rekao je  Milanović u Saboru. Kaže da se država skupo i nepotrebno zaduživala da bi pridobila birače i sindikate. „Pljačku javnog novca, skupo ćemo plaćati još poprilično dugo“, poručio je premijer misleći na pljačku iz vremena HDZ-ove vlade. Milanović kaže da je neodgovorno zaduživanje u vremenima prije recesije, ali i usred nje, u velikoj mjeri paraliziralo državu.

„Do kraja ove godine naš javni dug će narasti na 195 milijardi kuna. Servisiranje duga najveći je i najkonkretniji uteg u naporima da što prije izađemo iz krize. Tek kad smanjimo svoje dugove i kad se prestanemo u ovoj mjeri zaduživati da bismo mogli otplaćivati kreditne obaveze, možemo računati na ekonomsku stabilnost, kontinuitet gospodarskog rasta i novi val zapošljavanja. A upravo je zapošljavanje naš najviši cilj: to je jedino jamstvo sretnijih ljudi i sretnijeg društva“.

Zbog kreditnog pritiska će, kaže, naš proračunski deficit biti veći od 17 milijardi kuna, što je povećanje od najmanje milijardu kuna u odnosu na 2013. godinu. „To će biti deficit od pet posto BDP-a. U 2015. godini deficit će, prema projekcijama, iznositi 4,2 posto BDP-a, a 2016. 3 posto. Za usporedbu, godine 2011. deficit je iznosio 7,8 posto, i to s neusporedivo manjim izdacima za servisiranje kreditnih obaveza... Naša je obaveza prema Europskoj uniji da proračunski deficit svedemo ispod tri posto i to ćemo učiniti u sljedeće tri godine“.

U 2015. i 2016. godini će se, kaže, dodatno povećavati proračunski rashodi (potrošnja) zbog dugova, ali i troškova članstva u Europskoj uniji te sanacije zdravstvenog sustava i brodogradnje, piše tportal.
Milanović uvjerava da nikada neće doći u pitanje razina socijalnih prava najizloženijih kategorija stanovništva, te da će Vlada zadržati visoku razinu zdravstvene zaštite, ali da će hitno krenuti u restrukturiranje i racionalizaciju bolničkog sustava.

Dodao je da će iduće godine započeti realizacija konkretnih javnih investicija, ponajprije u sektorima energetike, željeznice, cestovnog i zračnog prometa, te vodnog gospodarstva. „U financiranju infrastrukturnih projekata pritom ćemo se u što većoj mjeri oslanjati na europske fondove. Korištenje novca iz tih fondova podižemo na sve višu i višu razinu“, obećao je Milanović.

Prema riječima premijera i dalje će se poticati tvrtke koje imaju izvoznu i investicijsku perspektivu. „Sve što sam izložio daje nam pravo da u iduće tri godine s pravom očekujemo definitivni izlazak iz krize uz godišnje stope rasta od 1,3 do 2,5 posto BDP-a. Drugim riječima, u iduće dvije ili tri godine hrvatska ekonomija stajat će na puno zdravijim temeljima. To je prva pretpostavka za dugoročno održiv gospodarski rast“.

„U iduće dvije-tri godine nastavit ćemo se otvoreno i odgovorno suočavati sa stvarnošću koja je dugo bila potiskivana. Neće nam biti lako, jer su posljedice dugogodišnje neodgovornosti i obmanjivanja – uistinu zastrašujuće', kaže Milanović i dodaje kako vjeruje u strpljenje i razumijevanje hrvatskih građana. 'Duboko sam uvjeren da će se to strpljenje i razumijevanje, ali i spremnost na promjene, uskoro pokazati pametnim ulaganjem u našu prosperitetniju, stabilniju i ugodniju budućnost“, zaključio je Milanović.

 

foto: tportal

Iz kategorije: Vijesti