Datum objave: 26. Studeni 2013

Župan podržao nove nositelje prestižne oznake "Hrvatski otočni proizvod"

Diana Ferić
Diana Ferić

Troje novih dobitnika oznake kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ iz Šibensko – kninske županije – Liposavu Kuštović i  Ivana Nimca, direktora zadruge „Faust Vrančić“ s Prvića te predstavnicu udruge za zaštitu prirode „Argonauta“ iz Murtera Ivonu Jadrić primio je danas šibensko – kninski župan, a tom prigodom je podržao i inicijativu zadruge „ Faust Vrančić“ da se u Prvić Lucu, u prostoru Memorijalnog centra „Faust Vrančić“ otvori Centar otočnih proizvoda“. „U tom prostoru bi ne bismo prodavali samo otočne proizvode Šibensko – kninske županije nego i sa svih ostalih hrvatskih otoka“, kazao je Nimac. Župan je za taj projekt, ali je upozorio da takav centar treba biti samoodrživ i da će njegovo osnivanje biti opravdano samo ako u njega bude navraćalo dovoljno kupaca.

Najnovije oznake „HOP“ dobitnicima su uručene na nedavnoj svečanosti koje je Ministarstvo regionalnog razvoja organiziralo na Korčuli.
Poljoprivredno - turistička zadruga Faust Vrančić iz Prvić Luke zaslužila je oznaku HOP za džem od smokava, a njihovi su najnoviji proizvodi i tortica od suhi smokava i badema „Faust Vrančić“ te druge delicije od tog voća koje smo, kako je kazao Ivan Nimac, podcijenili.

„Naši proizvodi promiču ono što bi treba biti glavni brend Prvića – Fausta Vrančića“, istaknuo je Nimac, a u njihov neponovljiv ukus uvjerili su se jutros i novinari na primanju kod Župana.

Jednako su vrijedni i unikatni i proizvodi za koje je oznaku „HOP“ dobila Liposava Kuštović iz Prvić Šepurine, vlasnica obrta „Lipa“ za stručno usavršavanje i izradu narodnih nošnji - mini pašnjača, stolnjaci, ubrusi i torbe izrađeni od prirodnog materijala s likom Faustovog padobranca ili visećeg mosta, najpoznatijih izuma Fausta Vrančića čiji je grob na otoku Prviću, u Prvić Luci. Liposava Kuštović odavno već svojim radom promiče i čuva baštinu ovog kraja, a uskoro će u Šibeniku organizirati i radionicu izrade šibenske kape.

Argonauta, udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja iz Murtera dobila je oznaku HOP za edukativnu slikovnicu i slagalicu „Čudesni svijet kornatskog otočja“. Kako je kazala Ivona Jadrić, izvršna direktorica udruge to im je druga oznaka, a svaku godinu nastoje unijeti novi proizvod. Djeca očekuju novu priču o kornjači Leonardu ,a Argonauta nastavlja i na ovaj način s aktivnostima podizanja svijesti o zaštiti biljnih i životinjskih vrsta te zaštiti okoliša.

Župan Pauk je podržao i projekt Ministarstva koje u Zagrebu otvara prodajni prostor za sve hrvatske otočne proizvode. Uz nova tri, Šibensko – kninska županija ima sada 17 otočnih proizvođača koji imaju oznaku „Hrvatski otočni proizvod za 25 svojih proizvoda, a u cijeloj Hrvatskoj ih je 145.
„Vjerujemo da nismo iscrpili mogućnosti za još puno vrijednih otočnih proizvoda, jer otočni proizvođači stvaraju proizvode natprosječne kvalitete, te tako sebi i svojim obiteljima osiguravaju uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, odnosno turisti s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako uvjeriti.“, kazao je župan Pauk.

Projekt dodjele te oznake za otočne proizvode pokrenut je 2007. Godine- Šibensko – kninska županija je 2011. Godine bila uspješan domaćin svečanosti dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“ 2011. Lani je organiziran Prvi festival otočnih proizvoda u Prvić Šepurini koji će biti nastavljen i iduće godine. Župan je najavio da će Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uputiti prijedlog da se za iduću godinu manifestacija svečane dodjele oznake opet održi u Šibensko – knoskoj županiji radi poticanja otočnih proizvođača.

Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo koja je osobno uložila puno truda i volje u motiviranje otočana u Županiji i promociju njihovih proizvoda istaknula je kako je riječ o proizvođačima koji imaju male proizvode linije, ali su zato iznimno kvalitetni i prepoznatljivi.

Na skupu je istaknuto i kako bi bi,lo dobro da poduzetnici u Šibensko – kninskoj županiji,pogotovu u nadolazećim blagdanima, daju potporu otočnim proizvođačima i u svoje darovne pakete uključe njihove proizvode čime bi promicali i njih i cijelu Županiju.

Iz kategorije: Vijesti