Datum objave: 26. Studeni 2013

Šibenska regata krstaša ove godine donosi bogat trodnevni program

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska regata krstaša koju 14. godinu za redom organizira Jedriličarski klub Val, ove godine kroz tri dana manifestacije posvećene moru,  brodovima i jedrenju donosi mnoštvo događanja: radionice za djecu, dodjele priznanja, povorka Djeda Mraza samo su dio programa. 

„Ova regata je posebna jer se jedri u šibenskom akvatoriju koji je uzak i zapravo neprikladan prostor za jedrenje i baš zato je ova regata atraktivna te svake godine privuče velik broj posjetitelja“, rekao je danas na press konferenciji Marin Paić, predsjednik JK Val. „Ove godine očekujemo oko 40 brodova. Svoj dolazak najavila je i jedna posada iz Švedske, a biti će ih i nekoliko iz Slovenije. Očekujemo najuspješniju regatu do sada“, zaključio je Marin.

Manifestacija počinje u petak, 6.prosincana blagdan Sv.Nikole,  u 11 sati na šibenskoj rivi klupskim prvenstvom Jedriličarskog kluba Val. Navečer u 18 sati služiti će se misa u crkvi Sv.Nikole na kojoj će biti upriličeno zavjetovanje jednog modela u spomen Sv. Nikole koji se smatra zaštitnikom pomoraca. Organizatori pozivaju šibenske kapetane i časnike da u svojim uniformama prisustvuju misnom slavlju. Model jedrilice biti će trajno izložen u crkvi Sv. Nikole.

Drugi dan manifestacije, u subotu, 7.prosinca počinje na šibenskoj rivi u 9 sati dolaskom Svetog Nikole koji će darivati djecu slatkišima i malim poklonima, a Udruženje šibenskih obrtnika pripremiti će i zakusku za sve posjetitelje.
Još jedna novost ovogodišnje regate je suradnja sa Gradskim vrtićima koja za cilj ima upoznati najmlađe Šibenčane sa važnošću ove regate i pomorstva općenito. Tako će šibenski mališani u subotu izvesti mali performans „Kalafat“ na rivi te će pokazati svoje umijeće izrade i oslikavanja malih jedrilica od kartona.
Točno u 11 sati gradonačelnik Šibenika označiti će start regate pucnjem iz topa Gradske straže.  Dok regata traje posjetitelji na rivi uživati će u manifestaciji „21. Božićne čarolije“  u sklopu koje se očekuje dolazak Djeda Mraza u pritnji kočija, bajkera, mažoretkinja, limene glazbe i dječje gradske straže, u organizaciji Grada Šibenika i Senske udruge Leona.
Subotnji program završava u klubu Azimut gdje je u 16 sati predviđeno proglašenje pobjednika i dodjela nagrada i dodjela priznanja „Valovi Šibenika“ , za najpožrtvovanije spašavanje i traganje na moru. "Dodjelom ovog priznanja želimo skrenuti pozornost javnosti na veliku važnost traganja i spašavanja na moru", rekao je Zoran Lučić Luca na čiju ideju je izrađen trofej u obliku jedrilice koji će se dodijeliti u Azimutu.

Nedjelja je rezervirana za regatu „Kup Jadranske banke“ na kojoj će sudjelovati svi pobjednici subotnje regate. Pobjednik  regate biti će nagrađen sa 5000 kuna.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

 

Iz kategorije: Vijesti