Datum objave: 21. Studeni 2013

Građani s kreditom u švicarcima plaćat će manje rate

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo financija i banke postigli su danas temeljem kojeg će se građanima s kreditom u švicarskim francima kamata smanjiti na 3,23 posto, piše tportal.
Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila amandman na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim se za stambene kredite u švicarskim francima predlaže snižena kamatna stopa od 3,23 posto, koja bi se počela primjenjivati od početka 2014. godine.

Izračuni Udruge Franak koje je iznio Goran Aleksić, koordinator pravnog tima Udruge Franak pokazuju da bi se primjenom ovakvog rješenja, korisniku stambenog kredita u švicarskim francima koji je kredit podigao 2005. na 20 godina anuitet trebao smanjiti za približno 11 posto. Ukoliko je kredit podignut iste godine na razdoblje otplate od 30 godina anuitet bi trebao biti niži za oko 18 posto. Ipak, ističe Aleksić, „misija“ Udruge Franak ovime ne završava, jer u ovom rješenju ostaje nedostatak regulative za sve ostale kredita u kojima kamate nisu određene na zakonit način, izvještava tportal.

Iako je 3,2 ipak niža kamata, ministar financija Slavko Linić nije zadovoljan dogovorom.“Bio bih zadovoljan da su spustili na tri. Dakle, mogli su i više nego što smo se dogovorili. Očito je da te želje banaka nema. Kad gledam koliko menadžera u bankama podnosi novca, vidim da nije osnovni problem švicarac i sve ove mjere koje idu na smanjenje prihoda banke, s obzirom na olakšice“, rekao je Linić.

Udruga Franak dogovor ocjenjuje kao kompromisno rješenje koje nije najbolje moguće, ali je prihvatljivo.

 

foto: tportal

Iz kategorije: Vijesti