Datum objave: 21. Studeni 2013

Bivši učenici i kolege na promociji zbirke pjesama profesorice Vesne Mrše

Diana Ferić
Diana Ferić

Promocija nove zbirke pjesama umirovljene profesorice šibenske gimnazije Vesne Mrše „ Nebeska izložba i prizemlje“ okupila je sinoć u Knjižari matica njezine bivše učenike, pripadnike različitih generacija, ali i njene kolege koji su nekada s njom radili u Gimnaziji, isto tako poznate profesorice Herminu Maričić, Ružu Piljac i Tanju Grubišić.

Ta je zbirka pjesama, kao što je poznato, izdana zahvaljujući skupini bivših učenika prof. Vesne Mrše koji su inicirali prikupljanje donacija od sponzora, a i sami su sudjelovali u njezinu financiranju. Profesorica Mrša je knjigu izdala u vlastitoj nakladi.

O toj zbirci pjesama govorila je dr.sc Đurđa Šinko Depierris i autorica. Zbirka se sastoji od dvije cjeline. Prva sadrži pjesme napisane na dvije razine – „nebeske“, vizualne, u kojoj riječima u pjesmama u prozi „slika“ različite motive i druge razine u kojoj o istim tim motivima opisujući trivijalnosti, progovara iz „prizemlja“ s određenom dozom humora, kako je kazala dr.sc Šinko Depierris. Pjesme tako postaju odraz kulture i vizije svijeta, istaknula je. Tu su pjesme Kornati, Požar na Zlarinu, Vodice, Oluja koje u svom osvrtu objavljenom u Zbirci ističe i Enes Kišević. „Pjesnikinja Vesna Mrša čvrsto stoji u prizemlju i gleda kako na nebu nastaju i nestaju slike“, napisao je Kišević.

U dugom dijelu knjige su potpuno prizemljene Mršiničine nove, ali i dorađene stare pjesme. „Budući da sam već u godinama pa sam i posenilila ili, kako bi Šibenčani rekli, rebambila sve više mi se vraćaju neki doživljaji i slike iz djetinjstva koje sam unijela u pjesme, a kako sam  rođena u Hrvatskom zagorju neke sam stihove napisala na kajkavskom jeziku“, otkrila je autorica i poput vrsne glumice ili recitatorice pročitala jednu od tih pjesama, „Moj križ svejedno gori“ . Time je mnoge podsjetila da je kao gimnazijska profesorica godinama vodila vrsnu recitatorsku grupu.

To je druga zbirka pjesama, a četvrta knjiga prof. Vesne Mrše. Napisala je romane Preko i Sve te večere te zbirku pjesama Dalekozor.
Nakon promocije, bivši učenici i kolege nastavili su se  s autoricom  družiti na domjenku u caffebaru Domald.

Iz kategorije: Vijesti