Datum objave: 20. Studeni 2013

Nema postavljanja solarnog kolektora na zgradu Županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Solarni kolektori  i dalje ne smiju biti postavljeni u povijesnoj jezgri Šibenika pa je tako propao projekt županijske vlasti da solar postave na krov  zgrade Županije kako bi za svoje potrebe mogli koristiti solarnu energiju. To je trebalo ući i u najnovije Izmjene Prostornog plana Županije, ali se, nakon negativnog mišljenja Konzervatorskog odjela odustalo, kako je na današnjem javnom izlaganju  o Prijedlogu (ciljanih Izmjena i dopuna (V) Prostornog plana Šibensko-kninske županije, objasnio  šibensko -kninski župan Goran Pauk.

U cijeloj Hrvatskoj vrijedi zabrana postavljanja solarnih uređaja u povijesnim jezgrama, objasnila je Živana Stošić iz Konzervatorskog odjela. Stručnjaci prate praksu ostalih europskih zemalja koja je različita. Tako  je u Francuskoj također apsolutno postavljanje takvih uređaja dok je u nekim zemljama zabrana diferencirana na određenu udaljenost os spomenika UNESCO -a. "Budući da je kod nas zabrana apsolutna naš je stav da bi delikatno bilo raditi iznimke. Kod nas u odjel svakog dana dolaze građani s različitim zahtjevima pa bi im bilo teško objasniti zašto se nekom nešto dopustilo,a nekome ne", kazala je Živana Stošić. Šibensko - kninski župan Goran Pauk uvažio je takav stav, ali smatra da nema logike da se ne dopusti postavljanje uređaja na krovovima kakav je krov zgrade županije na kojem se on uopće ne bi vidio. Njegovo je mišljenje da bi reguliranje takvih pitanja trebalo spustiti na lokalnu razinu.
Od planiranih osam ciljanih izmjena nije još prošlo jedino promjena naziva eksploatacijskog polja na području Drniša na kojem se vadi sirovina za kalcit  na eksploataciju tehničkog kamena jer se tome suprotstavio Ured za rudarstvo Ministarstva gospodarstva. 

Vlasnik tvrtke Siverit Marko Skejo koja koristi to eksploatacijsko polje smatra da je to besmisleno jer se na tom polju već vadi tehnički kamen iz kojeg se dobiva kalcit.

Za ostale izmjene Prostornog plana Županija je dobila suglasnost. Uz ostalo riječ je o povećanju broja kreveta na Obonjanu sa sadašnjih 1 000 na 3000, o dopuštenju uređenja građevinskog objekata us klopu budućeg arboretuma na otoku Smokvica kod Primoštena. Izmjenama Plana predviđeno je ukupno 20 gospodarskih zona u Županiji. Na današnjem predstavljanju bili su uglavnom djelatnici županijskih stručnih služba i institucija. 

Iz kategorije: Vijesti