Datum objave: 19. Studeni 2013

Izložba dječjih stripova "Upoznaj svoja prava!"

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski osnovci još jednom su pokazali da imaju razvijenu maštu,  kreativnost i likovnu nadarenost , ovaj put u obliku stripova koje su izložili u Gradskoj knjižnici Juraj Šišgorić povodom sutrašnjeg Dana dječjih prava. Najkreativnije u crtanju stripa na temu dječjih prava pokazale su se Sara Kokić,učenica drugog razreda OŠ Tina Ujevića, osvajačica prvog mjesta u ovom natječaju, Tonka Antolos, učenica drugog razreda koja je osvojila drugo mjesto i Ivan Goričan, učenik drugog razreda OŠ Meterize.

„Mentorica mi je rekla na koju temu moram nešto nacrtati, ja sam se potrudila i sretna sam što sam osvojila prvo mjesto“, rekla je Sara. Njezin strip šalje poruku da se djeca ne smiju zlostavljati, te kako sva djeca imaju pravo na svoje mišljenje, ljubav i igru. Njezina mentorica Loredana Huljev , učiteljica u OŠ Tin Ujević i voditeljica dječjeg forum u toj školi,  kaže kako je Sara na ideju što nacrtati došla sama kroz njezino navođenje.  Također naglasila je i važnost borbe za dječja prava kroz forume kao što postoji u njihovoj školi: „Unutar našeg rada proučavamo prava i djece koja se krše u zemljama trećeg svijeta, a humanitarnim radom taj problem pokušavamo osvijestiti i u lokalnoj zajednici. Sva dječja prava su ugrožena s vremena na vrijeme dok su u našoj lokalnoj zajednici najčešće ugrožena u obliku nasilja.

Tonka Antolos u svojem je stripu ilustrirala krive i ispravne načine postupanja sa djecom. „Znam da u svijetu postoje djeca koja se ne tretiraju na dobar način. Znam da su neke obitelji sretne kada se rodi dječak, a omalovažavaju rođenje curice. To ne bi trebalo biti tako“, rekla je Tonka.

Na likovni natječaj“ Upoznaj svoja prava!“ prispjeo je šezdeset i jedan uradak, a izborno povjerenstvo u sastavu: Antonia Modrušan, akademska slikarica-grafičarka, Zdnka Bilušič, prof.likovne kulture i voditeljica centra za vizualnu kulturu djec i mladih U GK Juraj Šišgorić i Mira Jušić, nast.zemljopisa i predsjednica Društva Naša djeca Šibenik, odlučilo je kome će pripasti nagrade. Djeca su za svoje radove dobile prigodne darove: pohvalnicu, bajke Hansa Christiana i album za slike.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti