Datum objave: 18. Studeni 2013

Projekt uređenja Baronea prošao prvu stepenicu za dobivanje EU novca

Diana Ferić
Diana Ferić

Koncept projekta uređenja tvrđave Barone prošao je prvu stepenicu za dobivanje sredstava iz fonda Europske unije IPA IIIc, a sada slijedi evolucija projekta, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.

Grad Šibenik o tome je danas izvijestila Evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje "Ovo su izvrsne vijesti ne samo u smislu revitalizacije još jednog šibenskog kulturno-povijesnog spomenika, već i zbog potvrde da u gradskoj upravi imamo tim mladih ljudi koji uspješno pripremaju projekte i postižu odlične rezultate.", kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.
Projekt uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit i korist svih građana Šibenika.

Partneri u projektu su Grad Šibenik i Društvo za zaštitu šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“

Prema projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji će koristiti tehnologiju „proširene stvarnosti“ za prezentaciju svojih sadržaja. Na taj način posjetitelji će putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) moći promatrati i istraživati događaje iz bogate šibenske povijesti, prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi u kojem će biti gastro – kulturni sadržaji , suvenirnica i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Bit će uređen i amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se dječje igralište Procijenjena vrijednost projekta iznosi
je oko 1,38 milijuna EUR. Najveći dio trebao bi se financirati novcem iz EU fondova, a ostatak će osigurati Grad Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti