Datum objave: 18. Studeni 2013

Nikola Bašić dobio visoko francusko odličje Viteza umjetnosti i književnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Francusko ministarstvo kulture i komunikacija iskazalo je počast Niki Bašiću za njegova djela morske orgulje u Zadru, crkvu Gospe od Karmela u Vodicama i spomen križeve poginulim vatrogascima na otoku Kornatu.                                                                                                                                                                                                                         Hrvatskom arhitektu Niku Bašića, porijeklom s otoka Murtera, poznatog u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji po projektima šetnice u kanalu sv. Ante, hotela na Mandalini, crkve sv. Ivana Radnika u Ražinama, križeva na mjestu stradanja vatrogasaca na otoku Kornatu, crkve Gospe od Karmela na Okitu kod Vodica interijera marine „Betina“ u Betini, francusko Ministarstvo kulture i komunikacija dodijelilo je odličje Vitez Reda umjetnosti i književnosti (Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres). Zanimljivo je da je ovo visoko odličje Bašić dobio za tri svoja najbolja ostvarenja od kojih je dva realizirao u Šibensko – kninskoj županiji. Riječ je o morskim orguljama u Zadru, crkvi Gospe od Karmela na Okitu kod Vodica i suhozidnim križevima stradalim vatrogascima na otoku Kornatu.

Odličje mu je uručila francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michèle Boccoz , a u obrazloženju za dodjelu odličja stoji da su ta tri Bašićeva djela koja se temelje na duhu mjesta, a prošle su godine bila predstavljena u izložbi Jadranski krajolici Parizu, omogućila da francuska javnosti otkrije jedinstveni i originalni umjetnički pristup koji ih je podsjetio na poniznost koju treba iskazati pred krajolikom koji je prožet poviješću i običajima.

„Zahvaljujući Vašem radu, kazala je veleposlanica Boocoz, zahvaljujući ovoj izvanrednoj izložbi, francuskoj ste publici dali ključ za drugačiji pogled na hrvatski krajolik i dalmatinsku obalu koju turisti toliko cijene. Kao predani arhitekt koji želi dati svoj doprinos raspravama o arhitekturi, s jednakom strašću služite stvaralaštvu i prenošenju znanja, te se iz tog razloga izuzetno radujem što mogu iskazati počast Francuske Republike talentiranom arhitektu koji je uspješno predstavio hrvatsku arhitekturu i njezine izazove na francuskoj sceni. 

Odlikovanje Vitez Reda umjetnosti i književnosti francusko Ministarstvo kulture i komunikacija dodjeljuje od 1957. godine osobama koje svojim radom doprinose umjetnosti u Francuskoj i u svijetu. 
 

Iz kategorije: Vijesti