Datum objave: 18. Studeni 2013

Šibenska tehnička škola- škola ispred svog vremena

Diana Ferić
Diana Ferić

Učenici Tehničke škole u Šibeniku po mnogočemu su ispred svog vremena u odnosu na druge srednje škole  ne samo u Šibensko - kninskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj. Otkada su postali prva škola u zemlji koja je povlašteni proizvođač električne energije naučili su kako pretvoriti sunčevu i energiju vjetra u električnu energiju, uskoro će napraviti učionicu koja će se napajati isključivo energijom sunce i vjetra, a planiraju i postavljanje zelenog krova na školi.

„S idejom projekta o obnovljivim izvorima energije škola je krenula  prije dvije i po godine kada se počela obnavljati i sa novom opremom dobila je i sustav solarne energije.  Također, zadržali smo i nešto stare opreme koja je još bila upotrebljiva i tako danas na krovu škole imamo 98 panela koji proizvode električnu  energiju i na njoj zarađujemo vlastiti novac. Proces rješavanja papirologije trajao godinu i pol dana tako da je sam projekt krenuo prošle godine u listopadu. Od tada je škola proizvela približno 13 000 kilovat sati električne energije“, rekao je Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole. Od ove školske godine u sklopu izbornog  predmeta Obnovljivi izvori energije koji slušaju učenici trećeg razreda Računalne tehnike i strojarstva učenici odmah u praksi primjenjuju naučeno gradivo.

Ipak, ravnatelj nam otkriva da jednoj osobi mogu zahvaliti što su danas tu gdje jesu: „Za sve ovo uvelike je zaslužan  bivši učeni ove škole Mario Klarić koji nas je vodio kroz cijeli postupak. On je sada uspješan doktor znanosti koji se bavi izvorima sunčeve energije te nas je povezao sa nekim tvrtkama koje su nam olakšale cijeli proces. „

Škola sada ima ugovor na 14 godina sa tvrtkom Hrvatski operator tržišta energije koja otkupljuje struju od njih. Cijeli proces proizvodnje nadzire i HEP koji svaki mjesec očitava koliko su struje „ubacili“ u cjelokupnu mrežu. Novac koji dobiju od tvrtke škole ulaže dalje u poboljšanje odgojno- obrazovnog procesa.
Osim sunčeve energije, učenici uče i o energiji vjetra te ove godine napravili rješenje autonomnog hibridnog sustava za korištenje energije sunca i vjetra te će pomoću njega napraviti jednu energetski neovisnu učionicu. „Sva trošila u učionici napajati će se energijom sunca ili vjetra. Sve to škola će napraviti od vlastitih sredstava koje dobijemo od elektrane, škole za odrasle koju organiziramo u suradnji  sa zavodom za zapošljavanje i iznajmljivanja sportske i kongresne dvorane.  Ove godine od vlastitih sredstava  opremili smo klimatizacijskim sustavom cijelu školu“, otkrio je Belamarić.

„Nastojimo i dalje pratiti trendove kako bi učenici dobili praktična znanja. Učenici su naprosto oduševljeni ovakvim radom, motiviraniji su za rad jer sve vide iz prve ruke te im je tako gradivo puno jasnije nego kada ga vide ispisanog po školskoj ploči“, zaključio je ravnatelj Belamarić.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti