Datum objave: 18. Studeni 2013

I dogradonačelnik Penđer u Koloni sjećanja "vukovarska Hrvatska"

Diana Ferić
Diana Ferić

Koloni koju je formirao Stožer za obranu Vukovara pod  nazivom " vukovarska  Hrvatska", a ne službenoj Koloni sjećanja, pridružio se i predstavnik Grada Šibenika, Nikica Penđer, zamjenik gradonačelnika, kako nam je potvrdio u telefonskom razgovoru. "Idemo zajedno s našim braniteljima", kazao nam je. U toj su koloni i predstavnici Gradske straže Šibenik. Oni nisu u krugu vukovarske poslnice u kojem je započeo službeni program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu  Vukovara.

Dogradonačelnik  Penđer je u Vukovaru zajedno s delegacijom ostalih gradova prijatelja tog grada no predstavnik svakog grada će zasebno odlučiti kojoj će se koloni priključiti.  Na Memorijalnom groblja žrtava Domovinskog rata Penđer će, u ime Grada Šibenika, s ostalim gradovima prijateljima - Dubrovnikom, Sinjem, Trogirom, položiti zajednički vijenac.

Kolona sjećanja  okosnica je programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je odlukom Hrvatskog sabora proglašen 1999. godine kako bi se na dostojanstven i primjeren način odala počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode. Ove godine obilježava se  pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.  Očekuje se 100 000 sudionika. oni će pješice proći 5,5 kilometara dugim putem od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja.

Godine 1991. kada je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana Vukovara, a razoreni grad pao pod neprijateljsku okupaciju. Iz grada je tada prognano 22.000 ljudi, dok je u srbijanske logore bilo odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila. Do tog trenutka, prema podacima vukovarske bolnice, ubijene su i poginule 1.642 osobe, a ranjeno je njih 1.219.
 

Objavljeno ranije: Pripadnici šibenske Gradske straže, njih 25, bit će u Koloni sjećanja u Vukovaru uz Stožer za obranu Vukovara,  izvan službenog protokola, kako nam je jutros potvrdio Siniša Burić. Prijašnjih godina šibenska Gradska straža predvodila je Kolonu sjećanja koja je do sada bila jedinstvena. Grad Šibenik, kao grad prijatelj Vukovara, u Koloni sjećanja predstavlja zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Nikica Penđer,  s drugim prijateljima gradovima. On nam je u jutrošnjem telefonskom razgovoru kazao kako će se upravo sastati s predstavnicima ostalih gradova i odlučiti u kojoj će koloni biti.

Naime, Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, najavio je da će oni formirati posebnu Kolone sjećanja „vukovarska Hrvatska“ koja će biti odijeljena od protokolarne u kojoj će biti predstavnici hrvatske vlade.

Ovogodišnji Dani sjećanja održavaju se u sjeni uzavrelih događaja zbog uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

Iz kategorije: Vijesti