Datum objave: 16. Studeni 2013

Još troje proizvođača iz Županije dobila oznaku kvalitete "otočni proizvod"

Diana Ferić
Diana Ferić

Troje  proizvođača  autohortnih proizvoda iz Šibensko – kninske županije dobili su, na sinoćnjoj svečanosti na Korčuli, oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod. To su obrt LIPA i Poljoprivredna zadruga Fausta Vrančić s Prvića i udruga Argonauta iz Murtera. To im je priznanje, zajedno s ostalim proizvođačima s hrvatskih otoka, uručio potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić . Tu su oznaku ove godine dobila 43 otočna proizvođača za 75 proizvoda i proizvodnih linija.

Projekt „HOP“  pokrenut  je 2007. godine, provodi ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a njegov glavni cilj je poticati otočane na samozapošljavanje i stvaranje proizvoda natprosječne kvalitete.

Dosad je oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 145 otočnih proizvođača, od kojih je 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla, za 409 proizvoda i proizvodne linije s 19 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter) i poluotoka Pelješca. Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

Na sinoćnjoj svečanosti Šibensko – kninska županija je posebno istaknuta za svoj doprinos promicanju otočnih proizvoda budući da je ove godine organizirala i prvi festival otočnih proizvoda. Svi otočni proizvođači jutros su se sastali s potpredsjednikom Grčićem i predstavnicima ministarstava. Dogovoreno je da će se u Zagrebu urediti poseban prostor za prezentaciju i prodaju zaštićenih proizvoda s hrvatskih otoka te da će se za razvoj tog projekta aplicirati i na fondove Europske unije, doznajejmo od jadranke fržop. pročelnice Upravof odjela za pomortsvo Šibensko - kninske županije koja je u ime Županije bila na tom skupu. U sklopu tih susreta održano je Otočno vijeće na kojem su bili predstavici šibenskih otoka.
 

Iz kategorije: Vijesti