Datum objave: 16. Studeni 2013

Robotička alka: tradicionalna igra sa suvremenim alkarima

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je po prvi puta domaćin jednom neobičnom natjecanju koje osim brojnih osnovnoškolaca koji su se u njemu htjeli okušati zainteresiralo i brojne prolaznike koji su se danas zatekli ispred šibenske katedrale. Riječ je o natjecanju u robotičkoj alci za juniore u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza i suorganizaciji OŠ Jurja Šišgorića, koje je počelo danas u 10 sati ispred katedrale. Ekipe iz Hvara, Brača, Splita, Zadra, Sinja i Šibenika se natječu u dvije kategorije. U prvoj kategoriji roboti se navode pomoću računala na koji su spojeni, a u drugoj djeca upravljaju kopljem dok  mobilni/autonomni  robot prati zid i crtu po kojoj se kreće. Na natjecanju sudjeluje 19 ekipa  sa ukupno 57 djece.

Učenice OŠ Meterize, Marija Marin, Antea Bratić i Sandra Skočić prijavile su se na natjecanje nakon što je jedan nastavnik pitao tko je zainteresiran okušati se u robotičkoj-alci. „Super nam je tu. Edukativno je i zabavno. Sastavljanje robota bio je dug proces ali smo uspjele i danas smo došle pokazati što znamo“, rekle su nam cure koje su na ovom natjecanju u manjini.

„Ovo je četvrta godina za redom da mi radimo edukaciju robot-alke. Bili smo u Dubrovniku, Splitu, Trogiru i sad smo došli u Šibenik gdje smo educirali šest šibenskih učenika osnovnih škola kojima ćemo pokloniti i materijal sa kojim smo radili da mogu nastaviti svoju obuku“, otkrio nam je Ivica Kolarić, voditelj edukacije iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Edukacija  na kojoj su učenici iz sastavljali robota i pripremali se za natjecanje trajala je tri vikenda. „Priprema za natjecanje sastojala se u tome da učenici prvo konstruiraju robota, nakon konstruiranja trebaju spojiti sve senzore, motore na sučelje i onda sve programirati u posebnom softverskom paketu. Nakon što su završili sa programiranjem sav njihov radi i trud dolazi do izražaja i sve to prezentiraju na natjecanju.“

„Hrvati su svjetski prvaci u robotici, ispred Japanaca i Kineza, , a to malo ljudi u Hrvatskoj zna. Zato ističem. Da, mi smo najbolji na svijetu u robotici! Baš zato ove klince nije trebalo puno učiti, oni su talentirani i sposobni programirati robota. Samo treba ulagati financijska sredstva u njih. Svaka uložena kuna u njih je uložena u Hrvatsku ekonomiju i gospodarstvo. Budućnost počiva na robotici, nije sve u nogometu, ističe Ivica koji bio mentor ekipe koja je na svjetskom natjecanju RobocupJunior 2013 održanom u Eindhovenu u Nizozemskoj osvojila prvo mjesto, a čestitati im je došla i Nizozemska kraljica.

„Povodom 300 godišnjice sinjske alke planiramo veliko iznenađenje, a cilj nam je na tom natjecanju imati učenike iz cijele Hrvatske“, otkrio je Ivica.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti