Datum objave: 15. Studeni 2013

Nacionalni park Krka od danas krasi i svjetski znak čistoće voda

Diana Ferić
Diana Ferić

Bijela zastava kao svjetski znak čistoće vode – mora, jezera, rijeka - zavijorila je danas i u NP Krka, podno Skradinskog buka, a podignuli su je oceanograf François Sarano, član posade Calypsa i Uprave za svjetske operacije GUWAA – e, udruge za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta i Tonči Restović, ravnatelj tog nacionalnog parka. Iako je riječ o zaštićenom dijelu prirode za koji se podrazumijeva da nije onečišćen, ipak su i Sarano i inspektori ronioci koji su pregledali dno Krke posebno istaknuli  činjenicu da u koritu Krke nisu našlo gotovo  nikakav otpad- tek jednu plastičnu vreću, dvije boce i nekoliko šlapa na Skradinskom buku i nekoliko guma u Visovačkom jezeru. To svjedoči da NP „Krka“, koji godišnje posjeti oko 800 000 ljudi,  kako je kazao i Kristijan Curavić, osnivač GUWWAA –e može biti primjer očuvanja okoliša za cijeli svijet.

Prema White flag pravilniku inspektori ronioci su pregledali korito Krke na području Visovačkog jezera, Roškog slapa i Skradinskog buka. Nakon toga su to korito i od to malo otpada očistili ronioci GUAWWAA –e i rezultat je današnje uručenje bijele zastave.

„Misija nacionalnog parka je zaštita prirode, svih svojti i staništa koje se nalaze u njegovim granicama, očuvanje biološke raznolikosti i podizanje razine svijesti o potrebi zaštite čistog okoliša. Svi napori koji s ulažu u edukaciju šire javnosti i sustavno čišćenje otpada rezultira očuvanom prirodom čega je simbol i Bijela zastava.“, kazao je Tonči Restović.

Oceanograf Sarano,koji je gorljivo govorio o potrebi očuvanja prirode i cijelog planeta što povezuje cijeli svijet i iz čijih se riječi vidjelo da  strasno živi posao koji radi, kazao je i kako je Nacionalni park Krka jedna od najljepših prizora koje je vidio te je najavio da će doći i sa svojom suprugom u privatni posjet.

Udrugu GUWAA financijski pmaže i fondacija  monaaškog princa   Alberta. Pokretač udruge Kristijan Curavić, još jednom je istaknuo kako je ponosan što su se u proteklih sedam godina, otkad postoje, uspjeli etablirati u svijetu , povezati niz područja i osvijestiti ljude za potrebu očuvanja podmorja i povezati ih u tome. U tome su im, kako je kazao, puno pomogli celebrityji od glumaca, pjevača i drugih poznatih ličnosti koji su im pomogli da steknu kredibilitet. „Krenuli smo kao udruga koja je čistila podmorje od grada do grada u Hrvatskoj. U to vrijeme nije nitko prepoznao našu misiju i nismo mogli stupiti u kontakt niti s ministarstvima niti s jakim tvrtkama. No kada smo to izdignuli na višu razinu stvari su s počele pozitivno razvijati, kazao je Curavić naglasivši da je u nedavnoj akciji čišćenja podmorja sudjelovalo čak 30 zemalja a izvađeno je više od 200 tona otpada.

Iz kategorije: Vijesti