Datum objave: 14. Studeni 2013

NP Krka sutra dobiva bijelu zastavu - znak čistoće voda

Diana Ferić
Diana Ferić

Bijelu  zastavu kao simbol ćistoće mora, jezera,rijeka i drugih voda dobio je i Nacionalni parku „Krka“, a službeno će se u njemu  zavijoriti sutra. Oceanograf François Sarano, član posade Calypsa i Uprave za svjetske operacije GUWAA-e, na sutrašnjoj svečanosti na Skradinskom buku uručit će ravnatelju Javne ustanove „NP Krka“ Tončiju Restoviću.

U okviru svoje osnovne misije očuvanja prirode i zaštite čistog okoliša, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ redovito provodi akcije čišćenja otpada prirodno nanesenog ili nelegalno odloženog unutar granica Nacionalnog parka ili u njegovoj blizini.

Od četvrtka, 7. studenoga do utorka 12. studenoga 2013. u Nacionalnom parku „Krka“ obavljena je, prema White Flag pravilniku, inspekcija i sanacija korita rijeke Krke na području Visovačkog jezera, Roškog slapa i Skradinskog buka. Čišćenje korita obavilo je šest službenih ronilaca GUWAA-e (Global Under-Water Awareness Association), udruge za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta.

Bijela zastava kao simbol čistog podmorja dodjeljuje se plažama i marinama čije je podmorje očišćeno od krutog otpada. Inicijativu za Bijelu zastavu pokrenula je udruga GUWAA, koju je osnovao njezin predsjednik Kristijan Curavić, višestruki svjetski rekorder u ronjenju na dah. Sva prikupljena sredstva koriste se za sustavno čišćenje i zaštitu podmorja, rijeka i jezera, te prevenciju onečišćenja kroz edukaciju mlađih naraštaja.

Iz kategorije: Vijesti