Datum objave: 11. Studeni 2013

Predstavljana knjiga „Biranj – Danilo – Kraljice“ dr. Ante Kljajića

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr. Ante Kljajić sabrao je sve činjenice o svom rodnom kraju u obimnoj monografiji koja obuhvaća razdoblje od pretpovijesti do danas.                                                                                                                                    

Monografija „Biranj – Danilo – Kraljice“ u kojoj je dr. Ante Kljajić sabrao sve podatke i činjenice o svom zavičaju od pretpovijesti do suvremenog doba predstavljena je javnosti danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Tu obimnu i sadržajno bogatu knjigu predstavili su prof. dr. emeritus Mladen Friganović i profesor Marko Menđušić, a voditeljica promocije bila je novinarka Jadranka Klisović i sama porijeklom s Danila.

Friganović i Menđušić naglasili su da je riječ vrijednom štivu koje govori o arheologiji na danilskom području, podrijetlu stanovništva Danila, zemljopisnim i klimatskim značajkama tog kraja koji je zahvaljujući otkriću do tada nepoznate pretpovijesne kulture koja je dobila ime Danilska kultura, poznat širom svijeta. Kljajić osim toga bilježi i spašava od zaborava danilsku folklornu, jezičnu i tradicijsku baštinu značajkama, a donosi i jedinstveni popis svih osoba rođenih u Danilu između 1804.g. i 2011. godine.

Autor knjige Ante Kljajić, doktor je ekonomskih znanosti. Rodio se na Danilu 1937. godine, a monografija je nastala kao plod njegove ljubavi prema zavičaju. Šibenskoj promociji prethodilo je predstavljanje monografije u njegovom rodnom mjestu Danilu. Stihove iz knjige čitao je glumac Jakov Bilić.
Potvrda vrijednosti monografije o Danilu i ugleda njenog autora je odaziv velikog broja uglednih Šibenčana, intelektualaca i javnih radnika na čelu s gradonačelnikom Šibenika dr. Željkom Burićem.

Iz kategorije: Vijesti