Datum objave: 11. Studeni 2013

Danas se obilježava Dan hrvatskih knjižnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i ove se godine pridružuje nacionalnom obilježavanju Dana hrvatskih knjižnica koji se već četvrtu godinu zaredom slavi 11. studenoga. Dan knjižnica biti će obilježen raznim događanjima: Izložba papirnatih figurica padobranaca koje je izradila Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice otvorena je od 11 sati u galeriji Knjižnice, a trajati će do 3. prosinca.

Radovi učenika osmih razreda OŠ Vidici napravljeni u tehnici linoreza na platnu, pod mentorstvom Stele Čuturić,izloženi su u sklopu izložbe Hrvatske narodne poslovice u glagoljskom inicijalu, otvorena je u 12 sati. Izložba će trajati do 20. Studenoga.
Također u 12 sati u multimedijalnoj dvorani predstavljena je monografija Danilo – Biranj – Kraljice Ante Kljaića. Knjigu će predstaviti Mladen Ante Friganović, Jadranka Klisović, Željko Krnčević, Marko Menđušić, Stipe Kljaić i autor, Ante Kljaić.

„Željeli smo da ovaj dan ne bude sva pažnja na samim knjigama već i na drugim sadržajima koji se povezuju sa knjižnicama iako smo sve više zabrinuti za opstanak knjige u papirnatom obliku. Sve češće su te papirnate knjige zamijenjene digitalnim oblikom, ali izložba kao ona Zdenke Bilušić pokazuje kako ne moramo samo gledati kako knjige idu u stari papir već se mogu iskoristiti na mnogo kreativnih načina. Ipak, i naša knjižnica će se u srijedu osuvremeniti jednim Kindle čitačem koje nam donira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu u sklopu kampanje e-opismenjavanja“, rekao je Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šišgorić.

Dan hrvatskih knjižnica prvi je put obilježen 2010. godine na Interliberu, kada je predstavljena i kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu. Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Iz kategorije: Vijesti