Datum objave: 11. Studeni 2013

Zdenka Bilušić:"Inspiracije za svoj rad imam dovoljno za tri života"

Diana Ferić
Diana Ferić

Papirnati likovi letećeg Fausta Vrančića, predstavljeni  na izložbe Homines volantes koja je otvorena danas točno u 11 sati i 11 minuta, autorice Zdenke Bilušić, oživjeli su zidove Gradske knjižnice u Šibeniku „Lik Fausta homines volantesa tj. letećeg čovjeka iz moje slikovnice izvukla sam iz tog literarnog konteksta i podarila mu novi, trodimenzionalni život. Rezultat toga je ova izložba sa 21 papirnatim padobrancem“, ispričala  je autorica.

Inspiraciju za materijal Zdenka je pronašla kada su u knjižnici imali otpis starih knjiga. „Nisam htjela da se te stare knjige budu odbačene i zaboravljene, već sam ih htjela za nešto iskoristiti, iako tada još nisam znala za što. Imala sam na umu kako su te stare knjige rađene da traju i kako su drugačije od knjiga koje se tiskaju danas. Font Gotica i platneni uvez daju im posebnu patinu, posebnu kvalitetu, te ih je zato bilo ih šteta ne iskoristiti da na neki način žive i dalje.“ I tako su nastali leteći papirnati Fausti. Gornji dio, padobran izrađen je od korica tih knjiga, dok je sama lutka Fausta rađena od novinskog papira i stranica starih knjiga. „Papir je jako osjetljiv i zahtjevan materijal, krhak i nježan te sam morala biti jako pažljiva s njime stoga mi je za izradu svake lutke trebalo oko 3,4 sata. Svaka lutka je unikatna i posebna, niti jedna nije ista,niti može biti.“

Zdenka sa posebnim oduševljenjem i osmjehom na licu priča o svojim radovima te kaže kako joj nikad ne ponestane ideja: „Inspiraciju za ono što radim imam za tri života i nikad nisam poželjela raditi neki drugi posao.“ Zdenka vodi Centar za vizualnu kulturu djece i mladih i uređuje izložbene programe u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Strast su joj  lutkarstvo, slikarstvo i ilustracija, a iza sebe ima i autorsku slikovnicu. Pokretačica je i voditeljica lutkarske družine Putujuće lutkarsko kazalište FAUST, koje djeluje povremeno od 2003. godine.

Faust Vrančić Zdenki je vječna i neiscrpna inspiracija. „Zanimljiv je kao osoba jer je njegov život kao roman koji nije do kraja istražen“, otkrila je Zdenka. Njezina izložba Homines volantes prvi put je izložena na frankfurtskom sajmu knjiga, a sutra će biti izložena na i na Interliberu.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

 

Iz kategorije: Vijesti