Datum objave: 11. Studeni 2013

Orkanska bura ugrozila promet- jug zemlje odsječen

Diana Ferić
Diana Ferić

Orkanska bura koja bi, kako javlja DHMZ , mogla doseći i 200 kilometra na sat odsjekla je jug Hrvatske od ostatka zemlje. HAK javlja da je zbog orkanske bure za sav promet  zatvorena  dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene, riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje, državna cesta D54 Maslenica - Zaton Obrovački, te Krčki i Paški most, piše tportal.

Za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala, DHMZ je zbog orkanske bure izdao crveni, najveći stupanj upozorenja, dok je narančasto upozorenje zbog sjevernog vjetra izdano za Liku, Splitsku i Zagrebačku regiju. Na Zavižanu i u Begovom razdolju pao je snijeg.

HAK je izvijestio da je samo za osobna vozila otvorena autocesta A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom D3 kroz Gorski kotar. Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Kako piše tportal, iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu.

U prekidu su i trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska- Lopar, Prizna- Žigljen i Stinica- Mišnjak, te katamaranska Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Ciklonu koja je hara zemljom meteorolozi su nazvali Teodor, koji će nam donijeti najjaču promjenu vremena u dosadašnjem tijeku jeseni.

 

foto: tportal

Iz kategorije: Vijesti