Datum objave: 10. Studeni 2013

Goran Višnjić financirao knjigu o Danilo Birnju

Diana Ferić
Diana Ferić

„BIRANJ-DANILO-KRALJICE“, autora dr. Ante Kljajića bit će danas predstavljana  u Danilu, a izdavanje knjige je zanimljivost vezana za tu knjigu je da ju je sponzorirao hrvatski glumac u Hollywoodu Goran Višjić koji je porijeklom iz Danila.

Monografija obiluje bogatstvom etimologije riječi i pojmova danilskog prostora, vrijednim štivom o arheologiji ovog područja, podrijetlu stanovništva, njegovim značajkama, jeziku, načinu života, promjenama, popisima stradalih u ratovima i obiteljskih loza, pošalicama, pjesmama, poukama, sažetkom na četiri jezika. U zadnjem poglavlju autor je pobrojao sve zaselke, prezimena i njihovu tvorbu, te donio popis svih rođenih od 1804.g. do 2011.g. Time su svi upisani u ovoj knjizi trajno ušli u povijest ovih sela.

Autor je posebno istaknuo pojedince koji su zaslužni za promidžbu tog kraja. Osim Gorana Višnjića  tu je sportska obitelj Kljajić- Velimir i Nenad, inače poznati rukometaši i treneri koji su sudjelovali na Olimpijskom igrama  u Atlanti 1996.g. Sa Danila je i Joško Klisović, bivši predstojnik Ureda predsjednika RH i aktualni zamjenik ministrice vanjskih poslova RH, zatim Duško Klisović, nekadašnji vaterpolist i priznati vaterpolski sudac, Mladenko Spahija, filozof i pjesnik, zatim Neven Spahija poznati međunarodni košarkaški trener te  Antonija Mišura, poznata lijepa košarkašica i mnogi drugi.
O monografiji će govoriti: sr.prof. emeritus Mladen Ante Friganović, prof. Marko Menđušić, mr.sc. Željko Krnčević, prof. Stipe Kljajić i autor dr. Ante Kljajić. Program će moderirati novinarka Jadranka Klisović. Ta će monografija biti predstavljena i sutra u 12 sati u Gradskoj knjižnici u Šibeniku.
Ante Kljajić, dr ekonomskih znanosti, rodio se na Danilu 1937.g., a monografija je nastala kao plod njegove zavičajne ljubavi i dugogodišnjeg rada. Magistrirao je na temu „Formiranje nove industrijske zone Podi u Šibeniku“, a doktorirao na temu „Suvremeno dioničarstvo - put u novo postkapitalističko doba“. Autor je vrijednog opsežnog znanstvenog djela „Novi put od kapitalizma do postkapitalizma“.
U ponedjeljak s početkom u 12 sati monografija će se predstaviti i u Gradskoj knjižnici „Jurja Šižgorića“.

Iz kategorije: Vijesti