Datum objave: 07. Studeni 2013

Šibenski studenti napokon dočekali svoju menzu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski studenti napokon su dočekali svoj prostor u kojem će im se ove godine pružati usluga prehrane, a to će biti kavana Medulić, potvrdio je Matija Blaće, predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku. Predstavnica Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Željka Nenadić-Tabak utorak je obišla prostor kavane Medulić te je zaključeno da taj ugostiteljski objekt ispunjava sve potrebne uvjete za pružanje usluge studentske prehrane.

Odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta studenti šibenskog Veleučilišta čekali  su više od mjesec dana, a samo Ministarstvo skida sa sebe odgovornost zbog kašnjenja organizirane prehrane  studenata u Šibeniku te sporost u formiranju Nacionalnog  povjerenstva za kontrolu prehrane  objašnjavaju : „Što se tiče primjene novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na potporu za pokriće troškova prehrane, koji propisuje osnivanje Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane, to je određeni postupak koji ima svoje trajanje s obzirom na činjenicu da povjerenstvo ima veći broj članova koji moraju biti predloženi od strane nekih tijela (Rektorskog zbora, Zajednice studentskih centara; Hrvatskog studentskog zbora). S obzirom da i navedena tijela moraju sazvati svoje sastanke te razmotriti pitanje predlaganja osobe u najviše tijelo za kontrolu prehrane studenata, to traje izvjesno vrijeme, te nije nipošto riječ o nesposobnosti Ministarstva nego uvažavanja potrebne procedure“ , prema priopćenju koje smo od njih dobili na naš upit.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta kaže kako je problem prehrane studenata Veleučilišta u Šibeniku je problem koji traje duže vrijeme te je povezan uz činjenicu da nadležna ustanova za studentski standard koja bi trebala pokrivati potrebe smještaja, prehrane, zapošljavanja studenata posredstvom student servisa, kulture i sportskih potreba studenata, Studentski centar Šibenik to ne obavlja u potpunosti i već godinama ne uspijeva preuzeti organizaciju studentske prehrane pa su zato prisiljeni koristiti se uslugom privatnih ugostitelja.„ Nadamo se da će tijekom 2014. godine taj problem konačno biti riješen s obzirom na činjenicu da je Ministarstvo osiguralo prostor u neposrednoj blizini Veleučilišta u Šibeniku za potrebe studentskog restorana“, navode u Ministarstvu.

Matija Blaće, predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku komentirao je izjavu Ministarstva: „Istina je da je Studentski centar Šibenik poduzeće osnovano zato da regulira pitanje studentske prehrane i da to na kvalitetan način nije do sada učinjeno. Ali isto tako, okolnosti s kojima on radi nisu jednostavne. Rješenje koje ćemo u kratkom roku dobiti je vrlo dobro, te se samo bojim da se ne ponove problemi koje svake godine imamo sa svakim restoranom dosad. Prije 9 mjeseci sam izabran kao predsjednik Studentskog Zbora, a od prije 2 mjeseca sam predstavnik studenata u Upravnom vijeću Studentskog centra. Otkad sam predsjednik Studentskog zbora, 2 šibenska restorana su nam naprasno, čak i bezobrazno, otkazala suradnju te nas dovela u ovu situaciju. Studentski centar je brzo reagirao, ali procedure u ovom slučaju traju i teško ih je skratiti.“

Blaće ističe kako formiranje Nacionalnog povjerenstva jest zadatak ministra i povjerenstvo te ono još ne postoji, izgleda krivnjom Rektorskog zbora, no Željka Nenadić-Tabak izašla im je  u susret te omogućila da se u najkraćem roku regulira to pitanje i privremeno riješi problem šibenske menze. Ipak, Blače ističe kako će biti zadovoljani tak kada budu imali prostor iz kojeg ih nitko neče izbaciti. „Konačno rješenje jest izgradnja naše menze na Baldekinu, koji napreduje svakog dana. Ovdje moram uputiti posebnu pohvalu Aniti Grubišić, v.d. dekanici i predsjednici Upravnog vijeća Studentskog centra, koja je obećala financijsku podršku Veleučilišta i time konačno pogurala taj projekt naprijed“, ističe Blaće.

Marijana Fuštin, ravnateljica Studentskog centra Šibenik nije željela komentirati izjavu Ministarstva.

 

tekst: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti