Datum objave: 06. Studeni 2013

Koliko su ozbiljna kontriranja Pauka i Burića oko sjedišta navode regije Dalmacije?

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvoje stranačkih kolega koji do sada ni u čemu nisu pokazali disonantne tonove, šibensko – kninski župan Goran Pauk i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić počeli su se, kako se to kolokvijalno kaže, prepucavati preko interneta i facebook stranice gdje bi trebalo biti sjedište navodne buduće regije Dalmacije. Župan je jučer javno predložio da Knin bude sjedište buduće regije, da bi gradonačelnik Burić danas na svom Facebook profili napisao: „S obzirom da se Split i Zadar ne mogu dogovoriti, mislim da je najbolje da Šibenik bude središte regije Dalmacija. Pa naš Šibenik je najstariji izvorno hrvatski grad na Jadranu“, polemizirajući tako izravno sa županom.

No koliko je to razilaženje zaista ozbiljno kada se zna da na takav način reakcija nismo nailazili kada je bila riječ o nekim za Šibenik važnijim i životnijim pitanjima. Argumentom da u gradskoj vlasti Šibenika nisu blagonakloni prema županovom istupu i da nije riječ samo o zabavljanju javnosti preko interneta  može se smatrati  podatak da je na jučerašnjem sastanku Župana i čelnika svih jedinica lokalne samouprave Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika jedini bio protiv zaključaka sa sastanka.

Jučer se činilo da je Županova izjava više provokacija koja svraća pozornost na apsurdnost predloženih statističkih planskih regija nego odraz njegovog stava da bi Knin zaista mogao i trebao biti političko sjedište Dalmacije. Sjedište jedne regije, koja ima opravdanost uvijek je gospodarski, kulturno, znanstveno i politički najjači grad ili je riječ o političkoj odluci. Knin te kriterije ne zadovoljava. Emotivno i političko značenje Knina u stvaranju hrvatske države, 20 godina nakon rata u tom smislu sigurno ne igra ulogu.

No na istoj razini čini se i prijedlog da se Šibenik, kojem se posljednjih godina oduzimaju svi atributi administrativnog sjedišta, na čemu je predano radila i bivša HDZ –ova i sadašnja koalicijska vlast na čelu sa SDP –om nametne kao administrativno sjedište buduće regije koliko god lijepo zvučala želja gradonačelnika Burića i koliko god to Šibenčanima godi ušima i donosi i političke poene.

Zbog svega toga to navodno suprostavljanje baš i ne djeluje zaozbiljno, pogotovu ako se promatra u kontekstu dosadašnjih odnosa Grada i Županije i uopće istupanja čelnih ljudi HDZ –a u javnosti. Može se, s druge strane,  tumačiti i usklađenom medijskom  igrom usmjerenoj istom cilju - diskreditaciji predložene  nove podjele Hrvatske koju predlaže aktualna državna vlast i relativizaciji nadmetanja drugih gradova za sjedište navodne buduće regije.

FOTO: Arhiva

Iz kategorije: Vijesti