Datum objave: 05. Studeni 2013

Donacija SAD-a za sigurniji život stanovnika skradinskog zaleđa

Diana Ferić
Diana Ferić

Više od 52 000 metara kvadratnih Šibensko-kninske županije razminirano je donacijom višom od pola milijuna kuna koja se prikupila dobrotvornom večerom „Večer za sigurne korake 2012“ i direktnim donacijama uvećanima od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Tom donacijom razminiran je prostor istočno od naselja Gračac na području grada Skradina. Organizator dobrotvorne večere je Američka gospodarska komora, a najveći donator projekta Vlada SAD-a.

Povodom završetka radova, Dražen Jakopec ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje predao je danas u prostoru Javne ustanove NP Krka na press konferenciji, potvrdu o razminiranju navedenog područja, Andrei Doko Jelušić, direktorici Američke gospodarske komore, Margaret Nurdi, zamjenici veleposlanika SAD-a u hrvatskoj i Goranu Pauku, županu Šibensko-kninske županije.

Večer za sigurne korake održava se svake godina od 2001. u organizaciji Američke gospodarske komore te svake godine događaj okupi preko 300 gostiju iz poslovne i političke zajednice, međunarodnih organizacija i diplomata. Kroz fond ITF sav novac prikupljen od donacija i prodaje karata za večeru uvećava se dodatnim sredstvima SAD-a i daruje u svrhu razminiranja Hrvatske. Od 2001 g. Večerom za sigurne korake prikupljeno je gotovo 7 milijuna kuna za razminiranje raznih dijelova Hrvatske.
„Zadovoljstvo nam je da ovim projektom direktno utječemo na život lokalne zajednice u njihovom procesu ostvarivanja bolje ekonomske budućnosti“, rekla je Andrea Doko Jelušić.

Margaret Nardi, zamjenica veleposlanika SAD-a obratila se okupljenima na hrvatskom jeziku: „Naše sudjelovanje dokazuje predanost američke Vlade pitanju razminiranja u Hrvatskoj. Američka Vlada je od 1999. donirala 30 milijuna dolara za razminiranje Hrvatske čime je razminirano gotovo 16 kvadratnih kilometara prostora.“

Goran Pauk se zahvalio Američkoj gospodarskoj komori, kao i svim ostalim donatorima koji su pridonijeli sigurnosti lokalnog stanovništva, turista i svih posjetitelja.“ Ovo je doprinos mirnom životu Šibensko-kninske županije koji je dosada bio ugrožen“, rekao je župan.

Podatke o trenutnoj situaciji u području razminiranja iznio je Dražen Jakopec: „U Hrvatskoj postoji još 639 kilometara kvadratnih minski sumnjivog područja, od toga 37,8 km kvadratnih je u Šibensko-kninskoj županiji. 18 godina nakon završetka rata još 12 županija je nerazminirano a 20 posto stanovništva direktno je time ugroženo.“  Zahvalio se svim donatorima i prisjetio izreke „Jedna kap ne čini slap ali tisući kapi čini vodopad“, kojom je htio istaknuti kako se čuda mogu desiti kada se snage udruže.

Razminirano područje kod Skradina obuhvaća poljoprivredna zemljišta koja pripadaju mještanima naselja Gračac, Skradin i Bićine i bave se poljoprivredom i stočarstvom, a velika većina ovisi o njihovim prihodima. Sva polja već su obrađena i postoji veliki interes mještana za kultivacijom tog područja. Razminiranje područja omogućiti će i sigurno kretanje stanovnika i posjetitelja.

Iz kategorije: Vijesti