Datum objave: 05. Studeni 2013

Anita Bara donirala novac za djecu i pozvala druge vijećnike da to naprave

Diana Ferić
Diana Ferić

Anita Bara, vijećnica SDP -a u Županijskoj skupštini Šibensko - kninske županije odrekla se svoje mjesečne vijećničke naknade od 2 000 kuna za Udrugu "Izvor ljubavi" i  to za kupnju pametne ploče, takozvane pametnice, koja djeci s disleksijom odnosno teškoćama u učenju umnogome pomaže savladavanju gradiva pa je ta udruga, prva u Županiji, želi nabaviti. Na današnjoj konferenciji za novinare pozvala je sve svoje kolege vijećnike da se na isti način uključe u akciju prikupljanja novca i za tu ploču, ali i za  ostale aktivnosti te udruge i time pokažu osjetliivost za djecu.

" Riječ je o vrijednoj akciji koja će pomoći djeci koja imaju teškoće u učenju da zbog toga nemaju komplekse i da školsko gradivo usvajaju uspješno kao i njihovi vršnjaci koji nemaju te teškoće. Udruga "Izvor ljubavi"  daje sve od sebe da djecu koju okuplja što više pomogne pa su tako doznali i za pametnicu pa bi bila zaista šteta da ih se ne podrži jer oni taj financijski teret ne mogu iznijeti sami. Za nabavu te ploče  ne treba još puno novca, ali  potrebno je financijski pratiti i njihove ostale aktivnosti tako da bi bilo dobro da se odazove što više mojih kolega.", istaknula je  Bara.
Udruga "Izvor ljubavi" namjerava nabaviti tu ploču us klopu svog projekta "Učenjem do uspjeha" kojim djeci pružaju nov način učenja. Njezina cijena je 15 000 kuna,a zahvaljujući Županiji, Upravi šibenskih ljekarna te Aniti Bari prikupili su 12 000 kuna. No, novac im treba i za financiranje logopeda kojeg su konačno, nakon velikih napora,  uspjeli angažirati da bude stalno na raspolaganju djeci ,a bez čije pomoći djeca s disleksijom i disgrafijom ne mogu napredovati.

 Majda Ivanda, predsjednica Udruge "Izvor ljubavi" kazala je da je  od 2008. godine kroz tu udrugu prošlo  85 djece s disleksijom, a da ih u Županiji ima sigurno  tri put toliko. Procjenjuje se da u svakom razredu ima po tri učenika koji je bore s tim teškoćama, a njihova udruga je tu da njima i njihovim roditeljima omogući da ta borba bude što lakša. "Riječ je o djeci koja su jednaka kao i njihovi vršnjaci, ali uče na drukčiji način. No ako se to ne prepozna u školi su izvrgnuti ruglu, govori im se da su lijeni i zločesti. Međutim, kada se s njima na pravi način radi postižu odlične rezultate. Najveće priznanje našem radu je to što lani niti jedno dijete s kojim se radilo u našoj udruzi nije niti palo na popravni, a kamo li izgubilo razred što se prije događalo.", kazala  je Majda Ivanda.

To je velika zasluga učitelja i profesora volontera, njih 14, koja bez ikakve naknade rade s djecom i pomažu im u savladavanju školskog gradiva. Tijekom proteklih pet godina tu su udrugu pomogli i brojni donatori i sponzori. Prije dvije godine dobili su od Grada Šibenika prostor za rad koji su sami uredili i opremili, ali ne uspijevaju riješiti veliki problem -  prostor nema sanitarni čvor, a djeca su njemu borave i tri - četiri sata. Od početka su znali da im to ne dogovara, ali nisu mogli odbiti ponuđeni prostor jer drugi sigurno ne bi dobili.

Žiro račun na koji vijećnici mogu uplatiti novac je: Hypo Alpe Adria Bank 2500009 - 1101274499

Iz kategorije: Vijesti