Datum objave: 05. Studeni 2013

Učenici Šibenske privatne gimnazije puni dojmova sa susreta Comenius

Diana Ferić
Diana Ferić

Upoznavanje različitih kultura, jezika, novih prijatelja i degustiranje hrane dio su susreta Comenius u koji je uključena i Šibenska privatna gimnazija. „To su susreti koji razbijaju predrasude. Upoznali smo hrpu novih prijatelja, vježbale jezik i posjetile predivna mjesta“, ispričala su učenice šibenske privatne gimnazije Ena Rahimić i Antea Lea Luketa na konferenciji za novinare. Uz učenice konferenciji su prisustvovali i ravnatelj Zvonko Pešić, comenius asistent Pablo Vivo Jimenez iz Španjolske i profesorica Bernarda Marasović.

Šibenska privatna gimnazija uključena je u Comenius projekt „Food, food  for thought“ zajedno sa još 10 država: Nizozemskom, Belgijom, Njemačkom, Poljskom, Rumunjskom, Bugarskom, Grčkom, Turskom, Italijom i Portugalom. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete nastave, mobilnost učenika, učenje jezika i upoznavanje drugih europskih kultura.

Četvero učenika upravo i dvoje profesora upravo se vratilo sa susreta u Bugarskoj i Rumnjskoj gdje su bili smješteni u različitim obiteljima sa kojima su provodili vrijeme i na taj način upoznavali njihovu kulturu. U Bugarskoj su bili smješteni u gradu Varni, turističkom gradiću na Crnom moru, a posjetili su i gradove Nessbar i Ruse čija ih je ljepota oduševila. U rumunjskoj su posjetili grad Onesti, rodni grad slavne gimnastičarke Nadie Comance, gradić Brasov i Bran gdje se nalazi dvorac Drakule.

Učenici su do sada posjetili Nizozemsku, Belgiju, Njemačku i Poljsku,  a u 5. mjesecu Hrvatska je skupa sa Italijom bila domaćin susreta. Također, u sklopu projekta Commenius profesori iz drugih zemalja bez iskustva u nastavi dolaze asistirati u zemlje uključene u projekt. Tako je ove godine u šibensku privatnu gimnaziju iz Španjolske stigao Pablo Vivo Jimenez, koji asistira u nastavi u gimnaziji i predaje engleski jezik.

Cilj projekta Food, food for thought je promoviranje domaće hrane određene države, te su se učenici Privatne šibenske gimnazije odlučili za prezentaciju Ninske soli učenicima u Bugarskoj. Da bi naglasili važnost te namirnice napravili su i video u kojem prikazuju kako učenice Antea i i Ena mijenjaju kilogram soli za iPhone. U Rumunjskoj su predstavile na posteru kako se sprema riba na gradele u Dalmaciji. „Puno smo naučili na ovom putovanju, koje smo nazvali 'tour d'istok'. Svima preporučamo  da posjete Bugarsku i Rumunjsku, oduševiti će vas priroda, ljudi i gostoprimstvo ljudi. Sljedeći susret je u Portugalu, u ožujku 2014. Već smo krenuli sa pripremama, gdje nam također pomaže i naš Comenius asistent Pablo“, rekla je Bernarda.

 

teskt i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti