Datum objave: 04. Studeni 2013

Zabrana referenduma kojima se krše ljudska prava?

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlada Zorana Milanovića počela je tajne konzultacije kojima se žele unijeti još dvije nove odredbe u predstojećim promjenama ustava Republike Hrvatske: prvo, zabranit će se organiziranje referenduma kojima se ugrožavaju ljudska i manjinska prava, i drugo, da bi referendum bio valjan, na njega će morati izići najmanje pedeset posto plus jedan birač, piše Jutarnji.

Rasprava u dopuni Ustava zakazana je za srijedu, a za to je Milanović navodno dobio podršku 105 zastupnika, a možda i nešto više. Kako piše Jutarnji, od prošlog tjedna traju i konzultacije o daljnjem proširenju Ustava i uvrštavanju dodatnih odredbi kojima bi se preciznije definiralo pitanje referenduma. Na tome je inzistirao šef Laburista Dragutin Lesar, a slično razmišljaju i u SDP-u, HNS-u, HSU-u, IDS-u, kao i manjinski i nezavisni zastupnici. Da bi namjera uspjela, potrebno je dobiti i potporu HDSSB-a.

Ovime vlada Zorana Milanovića odgovara na pritiske koji posljednjih mjeseci stižu s desnice, iz braniteljskih udruga i Katoličke crkve, koji osporavaju upotrebu ćirilice i prijete referendumom kojim bi se ukinuo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, dakle, jedan od najvažnijih zakonskih propisa kojima se reguliraju manjinska prava i bez kojega Hrvatska, gotovo izvjesno, ne bi bila primljena u Europsku uniju.

FOTO: t portal

Iz kategorije: Vijesti