Datum objave: 31. Listopad 2013

Proslava Halloween-a u šibenskim vrtićima uz bundeve, vještice i čarobne napitke

Diana Ferić
Diana Ferić

Dubljenjem bundeva, pjesmicama i pripremom čarobnih napitaka šibenski vrtići danas su obilježili Noć Vještica. U vrtićima to smatraju samo dobrim povodom da se djeca zabave pa i prilikom za usavršavanje njihovih vještima i razvijanje mašte kroz obradu popularne bundeve. Svjesni su da to nije dio hrvatske već anglosaksonske tradicije, ali smatraju da nije nadomet da je djeca upoznaju i u tome ne vide ništa loše. Poznato je da je protiv obilježavanja Noći vješica ustala crkva.

„I'm a pumpkin and I'm happy, happy Halloween , zapjevali su u glas mališani dječjeg vrtića Žižula, pjesmicu koju su za danas pripremili sa tetom Jelom. Vrtić Žižula obilježava Noć vještica svake godine u sklopu programa ranog učenja engleskog jezika. „Mi znamo da i djeca u Engleskoj i u Americi idu po kućama u strašnim kostimima i skupljaju slatkiše“, ispričala nam je mala Elizabeta.

„Nije nam teško naučiti pjesmice na engleski jer znamo već puno riječi na engleski“, doznali smo od Gabrijele. Razigrani mališani su se potom bacili na dubljenje bundeve kojoj su izrezali oči i usta, zatim su izdvojili unutrašnjost bundeve i od toga zamijesili ukusnu pitu. „Sviđa mi se sve što radimo ali mislim da neću jesti pitu“, povjerio nam se Bruno. Cijeli program obilježavanja Haloweena u vrtiću Žižula osmislile su teta Jela i teta Ivana.

U Gradskim vrtićima Šibenik, Luka, Jure,  Dorijan i Andrea pripremili su pjesmicu „Five little pumpkins“ koju su izveli držeći u rukama svoje crteže bundeva. Pripremili su i čarobni napitak u velikom loncu u koji su stavili čarobne sastojke: štakorov rep, zub krokodila i vještičju kosu.  Gradski vrtići Šibenik pripremili su ovaj program također u sklopu programa za rano učenje engleskog jezika skupa sa tetama Željkom i Marijanom.  Po uzoru na Amerikance koji su i prenijeli obilježavanje Halloweena na ostatak svijeta, mališani iz Gradskih vrtića su skupljali i slatkiše prigodno odjeveni u strašne kostime, ali ne po kućama već po sobama u vrtiću. „Imali smo i party na kojem smo pjevali i plesali a kada smo išli po slatkiše pjevali smo 'Trick or treat give us something good to eat'. Naučili smo i kako rezbariti bundeve“ doznali smo od male Lare.

Mala Anđela iz vrtića Osmijeh, čim je došla jutros u vrtić pitala je tete jeli danas Noć vještica i hoće li ga oni obilježavati. Tete u vrtiću nisu imale puno izbora kada su i druga djeca poželjela rezbariti bundeve pa su tete, u skladu sa željama djece osmislile mali program.  Karlo, Roko i Frane su oduševljeni cijelom idejom Halloweena pa ga jedva čekaju proslaviti i dogodine.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti