Datum objave: 29. Listopad 2013

Studenti Veleučilišta dobili savjete za korištenje europskih fondova

Diana Ferić
Diana Ferić

Studenti u Hrvatskoj moraju se uključiti u izradu Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala u kojem će biti utvrđeni prioriteti za povlačenje novca i Europskog socijalnog fonda ,a koji bi treba biti donesen do travnja sljedeće godine. Na taj način će utjecati da se i pitanja vezana za visoko obrazovanje, cjeloživotno učenje, dodatne edukacije i studentski standard nađu među prioritetima, preporučila je danas studentima Veleučilišta u Šibeniku Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu.

 Dobili su niz konkretnih prijedloga o tomu za koje projekte tražiti novac te  primjere dobre prakse iz europskih zemalja.

Nezaposlenost je ključni problem cijele Europe kao i Hrvatske jer je svaki drugi mladi čovjek bez posla. No u Europi postoje posebni fondovi iz kojih se financiraju programi edukacije svih mladih ljudi koji, ako u roku od četiri mjeseca od završenog studija ne nađu posao, imaju pravo na dodatnu besplatnu edukaciju kako bi svoje znanje obogaćivali i kako bi ono bilo prilagođeno zahtjevima tržišta,anije neubičajeno da sveučilišta osnivaju poduzetničke inkubatore koji mladima pomažu da lakše plasiraju svoje ideje i projekte na tržištu.  Imaju i europsku politiku za mlade. U Irskoj primjerice postoji fond iz kojeg se plaćaju različiti troškovi studiranja od udžbenika do podstanarstva i tako redom. „Moramo iskoristi europske fondove jer to je naša šansa za razvoj i rast „, preporučila je studentima Ivana Maletić.
Upozorila je kako je nedopustivo da Hrvatska nema dugoročnu strategiju koja bi dala odgovor na pitanje gdje se vidimo do 2020 godine i što su nam prioriteti.

Iz kategorije: Vijesti