Datum objave: 29. Listopad 2013

Zbog kiša ove godine masline daju manje ulja

Diana Ferić
Diana Ferić

Uljare na području Šibensko-kninske županije već imaju pune ruke posla iako je sezona berbe maslina tek  počela, a ako je vjerovati početku sezone masline će ove godine dati manji postotak ulja nego prošle. Razlog tome su kiše i veliki postotak vlage zbog kojih se voda zadržava u maslinama te one zato daju manje ulja doznajemo u uljarama na području županije.

U uljari Viper ističu kako se još ništa ne može zaključiti kakva će sezona biti jer je sve relativno. „Masline daju manji postotak ulja U početku su davale samo 8 do 10 posto ulja dok sada daju od 10 do 12 posto. Zbog vremenskih prilika voda se nije eliminirala iz maslina, ali možemo reći da iako je postotak ulja manji, to ulje je ove godine kvalitetnije“, rekli su u uljari.

Uljara Primošten također već radi bez prestanka a za početak sezone kažu da je sličan kao lani. „Masline daju otprilike 12 do 15 posto ulja. Zasad još ništa ne možemo prognozirati. Početak ove sezone sličan je prošloj.

„Postotak ulja je sigurno slabiji nego lani, a to je tako zbog kiše koja je pala u krivo vrijeme i zbog rose. Također bitan faktor je i kiša koja je padala u svibnju za vrijeme cvjetanja maslina“, ističu u uljari Brodarica.

Jedina uljara koja bilježi znatno bolji početak sezone nego lani je uljara Laća u Skradinu u kojojističu da iako je sezona tek počela znatno je bolja od prošle.  „Bolji je urod i imamo puno više posla nego lani u isto doba“, rekli su u uljari.

U Hrvatskoj na godinu iz plodova maslina nastane do 6 milijuna litara ulja. No, mnogi prognoziraju da će ova sezona biti lošija. Osim kiša koje su ove godine padale, veliki problem, pogotovo u Istri i Kvarneru je i svrdlaš koji je uništio velik dio uroda. Štete u Istri i na Kvarneru kreću se od 30 do čak 100 posto.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti