Datum objave: 26. Listopad 2013

Časopis Šibenik tim otkrio da je prvi Hrvat u Hollywoodu bio Šibenčanin

Diana Ferić
Diana Ferić

Do sada nepoznatu priču o prvom Hrvatu u Hollywoodu, Šibenčaninu, Carlu Matiazziju donosi novi broj časopisa Šibenik tim koji je od danas u prodaji u prodavaonicama djela, a od ponedjeljka i na kioscima.

Carlo Mattiazzi je 1951. godine odigrao epizodnu, ali upečatljivu, ulogu u velikom holivudskom filmskom hitu Brodvejska uspavanka u kojem su glavne uloge igrali Doris Day i Gene Nelson. Pretražujući filmske kronike nismo uspjeli pronaći ni jednog Hrvata koji se pojavio u nekom holivudskom filmu prije njega, piše Šibenik tim. Mnoge tadašnje ugledne američke novine predstavljale su ga kao čovjeka koji je svojim inovacijama spasio američku industriju zabave. Riječ je o čovjeku koji se rodio u Šibeniku i u njemu proveo mladost. Bio je osobenjak koji sen u javnosti pojavljivao našminkan, a kućnu ljubimac mu je bio udav. U Europi i Americi proslavio se kao zabavljač u varijeteima.

U novom broju časopisa Šibenik tim možete pročitati i intervju s Goranom Paukom, županom Šibensko - kninske županije koji uz ostalo kaže:
„Otvorena sam osoba i ne skrivam ništa što radim i u čemu uživam. Moj način života nije tajna i ja od toga ni kao političar ne bježim. Sve je to ljudski. Ljudi vole političare koji su iskreni, koji se ne pretvaraju i vode dvostruke živote. Ima i u mojoj stranci pojedinaca kojima neki moji postupci nisu po volji, ali nismo svi jednaki.“

Časopis donosi portret Miroslava Mira Kotarca, sportskog pedagoga, entuzijasta, vizionara i zaljubljenika u košarku koji svojim najvećih uspjehom smatra činjenicu da je od juniorske ekipe Šibenke koja je 1983. godine osvojila titulu prvaka države čak pet košarkaša završilo fakultet: „To je moj uspjeh, to je moj ponos i moje bogatstvo. Napravili smo pravu stvar. Stvorili smo prave ljude i prave sportaše.“

Doznat ćete i ima li znanstvenog života u Šibeniku i upoznati doktore znanosti koji žive i rade u Šibeniku, a Šibenik tim vas, kroz putopise Jose Gracina i odvjetnika Frane Baice upoznaje i sa skrivenim ljepotama Šibensko – kninske županije.

Časopis Šibenik tim izlazi već treću godinu, a izdaje ga šibenska tvrtka Moć komunikacije.

Iz kategorije: Vijesti