Datum objave: 25. Listopad 2013

Predavanje o patološkom kockanju osvjestilo taj problem i u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Usprkos sve brojnijim kladionicama, automat klubovima i kockarnicama koje se otvaraju kako na području cijele Hrvatske tako i na području Šibensko-kninske županije te usprkos sve većoj osviještenosti problema ovisnosti o kockanju na području Šibenika ne postoji niti jedan program za rehabilitaciju kockara ovisnika.

Predavanje na temu  "Patološko kockanje od zabave do ovisnosti" održano je danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šišgorić u Šibeniku. Predavanje je održao Zoran Zoričić, viši znanstveni suradnik, specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti, Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice" Zagreb. Zoran, koji je rodom iz Šibenika te je u njemu živio izrazio je čuđenje zbog nepostojanja programa za liječenje ove vrste ovisnosti na području Šibensko-kninske županije.  „Da se vratim živjeti u Šibenik otvorio bi 10 klubova za liječenje problema ovisnosti i bez problema bi našao izvore financiranja“. Iako se često ističe kako je nepostojanje ovakvih programa problem lokalne samouprave koja nema sluha za takve stvari, Zoran ističe kako je to zapravo problem struke. „Dok netko iz struke ne kaže da se želi ozbiljno baviti sa time  ništa se neće pokrenuti“, istaknuo je Zoričić.

Predavanju je prisustvovala i pedagoginja Zorana Vrbičić koja je na početku iznijela zanimljive podatke iz programa Zdrav za pet koji se u ogrganizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i Zavod za javno zdravstvo provodi diljem Hrvatske. Prema istraživanju koje je napravljeno u sklopu tog programa na ukupno 15 000 učenika osnovnih i srednjih škola 81 posto  učenika osmih razreda osnovne škole se alkoholizira, a 35posto učenika osmih razreda vani je iza 23.00 sata navečer. 25 posto srednjoškolaca kladilo se i kockalo u posljednjih mjesec dana, a kockalo bi se i njih više samo da imaju više novaca. Najmanji strah imaju od zabrane roditelja ili zakonskih sankcija. Ovo su podaci za cijelu Hrvatsku ali obuhvaćene su i neke šibenske škole.

Podaci o ovisnosti o kockanju za samo područje Šibenika nažalost ne postoje, no na današnjem koje je okupilo iznimno velik broj sudionika, između ostalih i brojne psihologe i stručnjake,  dalo je neke naznake da će se i u Šibeniku početi raditi nešto po tom pitanju.

 

teskt i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti