Datum objave: 24. Listopad 2013

Kontroverze oko prijevoza učenika putnika u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Putovanje autobusom srednjoškolaca - putnika u Šibensko – kninskoj županiji u školu i natrag opasna je avantura, tvrde učenici i njihovi roditelji. Ističu kako se autobusi često kvare, da su derutni, a neki i prokišnjavaju pa je čudno što to inspekciji nadzor baš i nije potvrdio.

Polaznik jedne od šibenskih srednjih škola Duje U., koji svakodnevno putuje na relaciji Pirovac-Šibenik-Pirovac, otvoreno kaže: „Busevi u kojima se vozimo su u groznom stanju, u njima se ne bi trebao voziti apsolutno nitko jer su opasni po život.“ Slično mišljenje dijeli Viktoria iz Tribunja. „Osim što su autobusi neuredni, išarani prljavi i slično neki i prokišnjavaju. Baš nedavno je padala jaka kiša kada smo išli u školu i voda se jednostavno slijevalo ravno u autobus na nas tako da smo, vozeći se, pokisli unutar samog autobusa. Ja sam se tek nedavno preselila u Tribunj, a prije sam putovala iz Knina gdje je situacija još gora. Autobusi na toj relaciji često su se kvarili. U takvoj situaciji čekamo drugi autobus da dođe po nas, a kada otklone kvar na pokvarenom autobusu on opet uredno vozi djecu u školu.“
„Nekad dobijemo i dobre buseve koji su u puno boljem stanju, ali uglavnom se vozimo u onima „niže kategorije“, rekla nam je Ana, učenica drugog razreda šibenske Gimnazije koja putuje iz Kistanja.

Iskustva učenika – putnika su uglavnom vrlo slična. Autobuse u kojime se voze do škole i nazad smatraju nepouzdanima i neprikladnima za učenički prijevoz. Smatraju da zaslužuju bolji tretman i sigurne uvjete putovanja od kuće do škole i natrag te da se netko za to mora pobrinuti.
Nasuprot njima, Dijana Ercegović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport ističe kako situacija nije zabrinjavajuća. „Svake godine provodi se postupak javne nabave za autobusnog prijevoznika prema svim školama. Takav postupak proveo se i ove godine u skladu sa zakonom. Prijevoznici koji su dobili koncesiju zadovoljavaju sve potrebne uvjete, imaju sve potrebne dozvole, papire i potvrdu Ministarstva. Otkada je počela ova školska godina nismo zaprimili niti jednu pritužbu od škole da nešto nije u redu za autobusima. Sve pritužbe koje eventualno imaju učenici i roditelji prvo idu školi, a onda se prosljeđuju nama. To što autobusi izgledaju staro i istrošeno nema veze sa tehničkom ispravnošću. Starost autobusa nije uvjet može li on normalno voziti ili ne. „

Za kontrolu učeničkih autobusa nadležna je Inspekcija cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koja je provela akciju pojačanog nadzora prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, u vremenskom periodu od 17. rujna do 4. listopada na području cijele Republike Hrvatske kako bi utvrdili voze li se učenici sigurno te poštuju li prijevoznici zakone.

U provedenoj akciji pojačanog nadzora prijevoza učenika inspektori su kontrolirali dokumentaciju i način provedbe svih oblika prijevoza u cestovnom prometu koje koriste učenici osnovnih i srednjih škola, kao i posebne uvjete koje moraju zadovoljavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca. Također, izvršena je i kontrola opremljenosti i tehničkog stanja autobusa i osobnih vozila za prijevoz učenika, sukladno podzakonskim propisima koji reguliraju posebne uvjete za vozila kojima se obavlja javni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe.
Na području Šibensko-kninske županije pregledali su 14 autobusa, a nadzirali su 13 škola i 8 prijevoznika. Utvrdili su samo dva prekršaja Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te su sukladno zakonu protiv prekršitelja podnijeti prekršajni nalozi.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti