Datum objave: 23. Listopad 2013

Gradska vlast će osigurati kretanje po tvrđavi Svetog Ivana i prije uređenja

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvije šibenske tvrđave, Svetog Ivana i Barone koje bi u dogledno vrijeme trebale biti u funkciji posjećivanja turista i građana Šibenika obišao je danas dr. Željko Burić sa suradnicima i na njima održao sve popularniji „hodajući kolegij“ kako bi se na terenu utvrdilo što je potrebno napraviti za ostvarenje tih projekata. Odmah je dogovoreno da se tvrđava svetog Ivana mora postati sigurna za posjetitelje pa će na pojedinim mjestima koja su opasna biti postavljena ograda. Bit će uklonjena i bodljikava žica koja je ostala iza bivše JNA, uređen pristupni put te provedeni i drugi zahvati koji će jamčiti siguran boravak na njoj. „ Znam da ovdje dolaze turisti , ali i Šibenčani pa i djeca i ne smijemo dopustiti da tvrđava ne bude osigurana. Naše mjerodavne službe će utvrditi što je sve potrebno napraviti i sredstva ćemo prema izrađenom projektu predvidjeti u gradskom proračunu za 2014. godinu“, kazao je gradonačelnik Burić. Ta je utvrda još uvijek u državnom vlasništvu, a uskoro bi trebala biti ustupljena Gradu.

Obilazak  tvrđava uslijedio je i nakon što je Ministarstvo turizma odobrilo bespovratna sredstva za izradu glavnog projekta uređenja tvrđave svetog Ivana koja je Grad tražio na poticaj Društva za očuvanje kulturne baštine Juraj Dalmatinac. Prema riječima Hrvoja Zekanovića, predsjednika tog društva, ideja je da tvrđava Svetog Ivana preraste u adrenalinski, zabavni i edukativni dječji park što će biti razrađeno u glavnom projektu. To će biti temelj za traženje novca iz EU fondova.

Za drugu tvrđavu, Barone, glavni projekt je izrađen, a predstavnici Udruge su ga danas uručili gradonačelniku. Ona će biti uređena za posjetitelje do početka naredne turističke sezone. Riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 milijuna eura, a tim će se novcem tvrđava obnoviti, a na njoj će biti otvoreni ugostiteljski objekti, suvenirnica, muzejski prostor i ljetno kino.Projekt su izradili volonteri iz Društva, potrošivši tisuće sati, a muzejski postav zamislili su prezentirati kroz tzv. 'tehnologiju proširene stvarnosti'.

Danas je dogovoreno da će na ulazu biti postavljeni stupovi kako bi se spriječio prolaz automobilima.

Hodajući kolegij nije samo koristan za gradonačelnikove suradnike jer je, kako je danas komentirala Ljilja Giljanović,pročelnica Ureda za prostor, puno lakše o bolje dogovoriti određenim potezima kada se vidi stanje na terenu već je dobro primljen i među građanima koji Uredu gradonačelnika šalju prijedloge i pozive što bi gradonačelnik sa svojim suradnicima trebao obići.

Iako se Barone i sveti Ivan gledaju kao zasebne tvrđave one su zapravo dio istog obrambenog sustava Šibenčani su ih , u iznimno kratkom roku, u 17. stoljeću podigli radi obrane od Turaka koji su tse utaborili u Dubravi, ali Šibenik nisu uspjeli osvojiti.

Iz kategorije: Vijesti