Datum objave: 21. Listopad 2013

Dva zlata i srebro za drniške pršute

Diana Ferić
Diana Ferić

Drniški pršutari osvojili dva zlata i srebro na sajmu u Tinjanu u Istri. Zlatnu medalju za svoj pršut dobile su pršutane Baba delicije iz Pakovog Sele i Bel Cro' iz Miljevaca, a srebrnu pršut Maran iz Trbounja.
Ovo je 7. po redu internacionalni sajam pršuta u Tinjanu  na kojem je 27 pršutara izložilo svoje delicije, a posjetitelji su mogli kušati čak 33 vrste pršuta, javlja radio Drniš.

U najbrojnijoj kategoriji dimljenog pršuta slavili su Sinjani, koji su ove godine već proglašeni šampionima nacionalnog sajma pršuta koji se održava u Sinju.
Ipak, najveća atrakcija na sajmu bio je pršut iz pršutane Herceg iz Ljubuškog, težak čak 18 kilograma. „Jedini recept za uzgoj takve velike svinje domaća hrana - tikvice, blitva, trava i žitarice, kao humanistički pristup svinjogojstvu“, rekli su vlasnici pršutane Herceg.
"Ni u jednoj kategoriji nije bilo brončanih pršutara što znači da natjecatelji održavaju visoku kvalitetu", rekla je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica komisije i Udruge senzornih analitičara pršuta.

Na sajmu je bio i gradonačelnik Drniša Josip Begonja, a sa pršutarima se družio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji im je uručio nagrade.
Kako javlja radio Drniš, tijekom dva dana festivala sajam je posjetilo 20-ak tisuća posjetitelja, a najviše ih je bilo iz Istre, Kvarnera i Zagreba, ali i iz Trsta, Italije, Austrije i Bavarske.

 

Foto: radiodrnis.hr

Iz kategorije: Vijesti