Datum objave: 20. Listopad 2013

Miranda Paić - prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene

Diana Ferić
Diana Ferić

Miranda Paić, vlasnica Skradinskih delicija, zaslužna za brendiranje skradinske torte kao suvenira proglašena je prvom pratiljom najuzornije hrvatske seoske žene, na izboru koji je održan sinoć u Suhopolju, kod Virovitice, u organizaciju udruge Uzorne hrvatske seoske žene. Titula koju je ponijela tim je važnije što je na tom natjecanju bila jedina predstavnica  primorske Hrvatske i što dolazi iz područja na kojem nema tradicije takvog njegovanja uloge i značaja seoske žene kao što je to u kontinentalnoj Hrvatskoj, pogotovu u Slavoniji i Podravini.

Najuzornijom hrvatskom  seoskom ženom proglašena je   Mirela Rajčević iz Paljevine, u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. To je bio 14. izbor najuzornije seoske žene Hrvatske, a na njemu je sudjelovalo 11 kandidatkinja.
Žiri je ocjenjivao niz  elemenata - od narodne nošnje u kojoj su kandidatkinje bile, do njihove djelatnosti, seoskim domaćinstava u kojima žive do jučerašnje prezentacije. Kako neslužbeno doznajemo, Miranda Paić i pobjednica bile su gotovo izjednačene u bodovima. Miranda Paić dobila je i priznanje  za certificiranje svojih tržišnih proizvoda  - skradinske torte i različitih slastica od  izvornih proizvoda poput smokava i badema. Posebnu pozornost i znatiželju  prisutnih na sinoćnjoj svečanosti u Suhopolji izazvala je Mirandina gastroinovacija - čuvena skradinska torta s džemom od murve. Ta uspješna poduzetnica, naime, sudjeluje u projektu brendiranja skradinske murve koji je nedavno pokrenut.
Mirandin štand na jučerašnjem natjecanju isticao se svojom izvornošću, ali i dočaravanjem ruralnog, dalmatinskog  ambijenta iz kojeg dolazi  i koji se razlikovao od jednako tako bogatih štandova njezinih konkurentica koji su sadržavali poznate plodove i specijalitete Podravine, Bilogore, Slavonije i  Turpolja i  bogatstvo i šarenilo njihove kulturne baštine , posebno ručnih radova i  ostalog folklora.

Zanimljivo je da je Miranda Paić, na isti dan prošle godine  u Dubrovniku dobila priznanje kao najbolja domaćica u agroturizmu Hrvatske.

Na jučerašnjem natjecanju potporu su joj dale i članice šibenskog ogranka  Hrvatske udruge poslovnih žena Krug koje pripada. One su se, u  tradicionalnoj  šibenskoj i skradinskoj nošnji, priključile procesiji po Suhopolju u kojoj su svi sudionici bili u narodnim nošnjama kraja iz kojeg dolaze.

Nastup Mirande Paić na ovom natjecanju bio je i dobra i primijećena promocija Grada Skradina i cijele Šibensko - kninske županije, a podržali su je Županija i JU Nacionalni park Krka.   

Cilj organiziranja izbora najuzornije hrvatske seoske žene, koje je u kontinentalnom dijelu Hrvatske vrlo popularno, a javna samouprava je u njega aktivno uključena,  je davanje važnosti ulozi žene na selu i djelatnostima koje razvijaju, ali i očuvanju obitelji i kulturne baštine, nasuprot  odumiranju sela.

Miranda Paić  je nakon gotovo 20 godina života u Rijeci, gdje je radila kao bankarska službenica, s obitelji, suprugom i dvoje djece, vratila se 1999. godine u rodne Bićine, osnovala vlastiti posao i osmislila projekt "Skradinske delicije". Ona i suprug imaju 300 stabala badema i 200 stabala maslina, proizvode autohtone slastice i godinama aktivno, kroz svoju etno - eko priču, promiču baštinu i turističku ponudu. Miranda Paić dobitnica je niza priznanja od onih za najbolje nastupe na brojnim sajmovima, Plavog cvijeta za najbolji županijski suvenir, znaka "Izvorna hrvatska kvaliteta", Suncokreta ruralnog turizma, priznanja za jednog od najboljih agroturizama u Dalmaciji do prošlogodišnje titule najbolje domaćice u agroturizmu. Uz to, se stalno usavršava, djeluje aktivno u lokalnoj zajednici, nedavno je postala potpredsjednicom Gradskog vijeća Grada Skradina,a radi i na promicanju poduzetništva žena kao članica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug.
 

Iz kategorije: Vijesti