Datum objave: 19. Listopad 2013

Skradinjanka Miranda Paić danas se natječe za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

Diana Ferić
Diana Ferić

Miranda Paić, vlasnica Skradinskih delicija  bori se danas u Suhopolju kod Virovitice za ovogodišnju titulu najuzornije hrvatske seoske žene s još 10 kandidatkinja iz Hrvatske. Većinom je riječ o predstavnicama kontinentalnih županije,  a ona je jedina  iz Dalmacije.

Tim projektom želi se pripomoći promociji,uloge žene na selu i ruralnom gospodarstvu te očuvanja obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela.
Potporu nastupu Mirande Paić na tom natjecanju dali su Šibensko - kninska županija, JU Nacionalni park Krka i šibenski ogranak  Hrvatske udruge poslovnih žena Krug.

Najuzornija hrvatska seoska žena, kako kaže Željkica Golubić, predsjednica Udruge, ima između 25 i 65 godina, živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode, rukotvorine, umjetnine.

Miranda Paić ispunjava i puno više od toga. Nakon gotovo 20 godina života u Rijeci, gdje je radila kao bankarska službenica, s obitelji, suprugom i dvoje djece, vratila se 1999. godine u rodne Bićine, osnovala vlastiti posao i osmislila projekt "Skradinske delicije". Ona i suprug imaju 300 stabala badema i 200 stabala maslina, proizvode autohtone slastice i godinama aktivno, kroz svoju etno - eko priču, promiču baštinu i turističku ponudu. Miranda Paić dobitnica je niza priznanja od onih za najbolje nastupe na brojnim sajmovima, Plavog cvijeta za najbolji županijski suvenir, znaka "Izvorna hrvatska kvaliteta", Suncokreta ruralnog turizma, priznanja za jednog od najboljih agroturizama u Dalmaciji do prošlogodišnje titule najbolje domaćice u agroturizmu. Uz to, se stalno usavršava, djeluje aktivno u lokalnoj zajednici, nedavno je postala potpredsjednicom Gradskog vijeća Grada Skradina,a radi i na promicanju poduzetništva žena kao članica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug.

Iz kategorije: Vijesti