Datum objave: 18. Listopad 2013

KOMENTAR: Politizacija šibenske košarke ili puhanje na hladno

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnja događanja oko navodnog drastičnog smanjenja izdvajanja za GKK Šibenik, čini se, u prvom redu potvrđujuje što svi znamo, a to je politizacija djela sportskih klubova u Šibeniku u koje spada i GKK Šibenik. Smatra se da je riječ o klubu koji je imao potporu bivše gradske vlastio, a da je sadašnja gradska vlast okrenula ploču.

Jedna vijest na radiju pokrenula je lavinu – šibenska gradska vlast odlučila je Građanskom košarkaškom klubu Šibenik smanjiti dotaciju za 60 posto u rujnu i oni su se digli na noge. To je danas, na redovnoj konferenciji za novinare uoči nove utakmice, priopćio Ante Gaćina, predsjednik GKK Šibenik.  Odmah su se uz to vezale konotacije kako je riječ o klubu koji je podržavala bivša gradska vlast i davala mu izdašne dotacije, ali da je tomu sada na kraj Josip Stojanović Jolly,  bivši  vlasnik ŽKK Šibenik i sponzor muškog košarkaškog kluba  JBS - Jadranska banka koji navodno ima utjecaj na sadašnju gradsku vlast . Ispada da je dočekao je priliku da se osveti rivalu.

„Nema govora o tome i nije mi jasno kako je to pitanje eskaliralo u javnosti. ne znam niti odakle podatak o smanjenu za 60 posto. Činjenica je da smo u rujnu , s obzirom na ograničena sredstva, smanjili dotacije mnogim klubovima pa tako i GKK Šibeniku. Mi u Šibeniku imamo tri košarkaška kluba i jednu školu košarke. Nije mi jasno zašto je Gaćina odmah s tim izašao u javnost kada smo se dogovorili da se nađemo na sastanku u ponedjeljak i vidimo što njima treba, a koje su naše mogućnosti. Naša je odluka privremena i nije sveto slovo te je podložna i promjenama", kazao nam je Nikica Pendžer, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika.

U gradskoj upravo ističu kako se GKK Šibenik do sada ne može potužiti jer je od oko 355 000 kuna, predviđenih u ovoj godini dobio već 350 000 kuna. No Pendžer otvara staro pitanje kada je riječ o financiranju sporta iz gradskog proračuna – kaže kako je od GKK Šibenik zatražio podatak o tome koliko imaju djece u svom klubu budući da se iz proračuna može financirati samo omladinski pogon, ali taj podatak nije dobio! U gradskoj upravi ističu kako na njima uopće nije da se bave raspodjelom novca za sportske klubove, ali da to moraju raditi jer Savez sportova Grada Šibenika ne funkcionira normalno. " Mi smo morali reagirati zbog toga što ja nema dotacija smanjena, a ima klubova i kojima je  povećana. Ništa ne prejudiciramo. Ne znam za to da nismo dostavili podatak o broju djece u našem klubu, ali svatko tko je bio na našoj posljednjoj utakmici mogaoje vidjeti da se naši 16 -godišnjaci bore s puno starijim košarkašima", ističe Ante  Gaćina.

Iz kategorije: Vijesti