Datum objave: 18. Listopad 2013

Šibenčani su spremni po gradu voziti se i biciklama

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani su spremni osobni automobil zamijeniti alternativnim oblicima prijevoznih sredstava kao što su javni prijevoz, bicikle i brodovi,pokazalo je istraživanje u okviru projekta INTERMODAL, provedenog ovog ljeta u Šibeniku. Ispitali su 1629 ispitanika iz 33 zemlje i 52 hrvatska grada. Rezultate istraživanja šibenskoj su javnosti danas predstavili Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika i Tomislav Uroda, stručni suradnik na projektu.

U lokalnom prijevozu u Šibeniku  prednjači korištenje osobnog automobila, 58 posto i autobusa 21 posto. Intermodalne oblike lokalnog prijevoza (kombiniranje prijevoznih sredstava i putovanja sa presjedanjima) 38 posto ispitanika smatra kompliciranim i neudobnima. Najvažniji uzroci takvog stava su nemogućnost planiranja puta putem interneta i loša organizacija prodaje karata.

Čak 60 posto ispitanika  koristili bi  javne bicikle tijekom ljeta po cijeni od 5 do 7 kuna po satu, kad bi ih mogli preuzimati i ostavljati na različitim lokacijama. Između 52 i 74 posto ispitanika rado bi koristili lokalne brodske linije koje povezuju Šibenik, NP Krka, Skradin, plažu Banj, Mandalinu, Jadriju, Srimu, Vodice, Zablaće, Solaris i Brodaricu, uz uvjet cjenovne i vremenske prihvatljivosti.

Implementacija bicikala planira se već za sljedeću sezonu kako bi se vidjelo jeli interes u skladu sa rezultatima istraživanja.

Cilj projekta INTERMODALje poboljšati lokalni prijevoz u Šibeniku što bi automatski pridonijelo ugodnijem življenju. U slučaju Šibenika naglasak je stavljen na biciklizam i brodski prijevoz.  U gradu bi se razvila mogućnost iznajmljivanja bicikala po sedam kuna po satu, a koncept brodskog prijevoza bi se sasvim promijenio. Sadašnje brodove zamijenili bi moderniji, brži i manji brodovi sa kapacitetom oko 100 putnika. Šibenik bi se tako povezao ne samo sa obližnjim otocima, nego i otocima izvan županije i susjednima naseljima kao što su Vodice, Brodarica i Skradin. Time bi se rasteretio promet u samom gradu, povećala bi se efikasnost prijevoza prema otocima, a riješio bi se i problem parkinga u gradu.

Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2 000.000 eura.  Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 200 000 eura.

Iz kategorije: Vijesti