Datum objave: 18. Listopad 2013

Članovi HVIDRA-e obrađuju maslinik i daju ulje u humanitarne svrhe

Diana Ferić
Diana Ferić

Dobro su rodile masline u masliniku u bivšoj vojarni Bribirski knezovi o kojima skrbe članovi Zajednice udruga HVIDRA -e Šibensko – kninske županije. Berba je počela ovih dana, a procjenjuju da će ubrati oko 10 000 kilograma i od toga dobiti 1 000 litara malsinovog ulja, kako doznajemo od Mladenka Spahije predsjednika županije HVIDRE. „ Imamo 700 stabala maslina koje obrađujemo prema ugovoru s Agencijom za upravljanje državne imovine. Tijekom godine u masliniku radi nas tridesetak. Pedeset stabala maslina dali smo na korištenje Strukovnoj srednjoj školi u Šibeniku za njihov praktični rad, a 70 stabala maslina Katoličkoj školi“, kaže Spahija. Prema ugovoru s Agencijom maslinovo ulje moraju dati isključivou humanitarne svrhe, a svatko tko radi u masliniku od njihovih članova dobije umjesto dnevnice po dvije litre ulja. Troškove prerade snose sami uz pomoć donatora.

Maslinovo ulje od maslina iz maslinika u Bribirskim knezovima osim humanitarnim udrugama u Županiji dijele preko ogranaka HVIDRE i u drugim dijelovima Hrvatske.

Veliki problem su im krađe. Opustošili su im prostor s alatom i ostalim potrepštinama koji koriste u Bribirskim knezovima, a kradu im i masline kada dođu na rod.

Iz kategorije: Vijesti