Datum objave: 16. Listopad 2013

Zagonetne bojanke oduševile šibenske mališane

Diana Ferić
Diana Ferić

„Iako sam baka, ja sam u srcu zapravo još uvijek djevojčica“, rekla je šibenska spisateljica Jagoda Sablić na predstavljanju svojih novih uradaka, Zagonetnih bojanki 1 i 2 večeras u Gradskoj knjižnici u Šibeniku i time najbolje sažela svoj stvaralački rad koji je posljednjih godina posvećen djeci. Na predstavljanju se okupilo mnoštvo šibenskih mališana koji su se jedva čekali prihvatiti drvenih bojica i dodati svoj pečat novim bojankama, a tu su bili i njihvi roditelji pa i jedna majka s troje djece od kojih jedno ima  svega dva mjeseca. Nakon što su se pokazali kao odlični odgonetači zagonetki, koje su dio Jagodinih Bojanki  za svoj trud su nagrađeni bojanjem crteža u bojankama.

Predstavljanju su prisustvovali i književnik Mladen Bjažić, psihologinja koja radi s djecom Zorana Vrbičić i knjižničarka Marina Šimić. „Hvala Jagodi što nas je ponovno vratila u najljepše životno doba, djetinjstvo“, rekla je Zorana Vrbičić. "Jagoda Sablić je svojim uratkom poklonila djeci zanimljiv, zabavan radni materijal koji će oblikom i sadržajem pomoći pravilnom razvoju djeteta predškolskog uzrasta, a to je i dobra priprema predškolaca za početak školovanja. Ovaj uradak  svojim sadržajem, crtežom i pratećim tekstom predstavlja konkretni vizalni materijal koji ima za cilj poboljšati djetetovu pažnju te uočavanjem oblika, boje i riječi i logičko zaključivanje kod djece. Zbog svoje praktične i primjenjive uloge Jagodina vesela "Zagonetna bojanka" naći će se u rukama djece, roditelja, odgajatelja i drugih stručnjaka koji rade s djecom. ", istaknula je  Zorana Vrbičić.

Mladen Bjažić je istaknuo kako je Jagoda sablić vjerojatno jedinja, ili u svakom slučaju vrlo rijetka spisateljica koja sama ilustrira svoje slikovnice pa im je time vrijednost veća. "Ove bojanke su  namjenjene predškolcima i djeci koja polaze u školu. Zagonetna bojanka jedna uvodi djeci u priču, a  Zagonenthna bojanka 2 je nastavak, krešendo, koji im daje do znanja da bojanja i zagonetki nikad nije dosta i zbog toga ih je Jagoda s pravom nazvala svojim blizancima odnosno blizankama", kazao je Mladen Bjažić.

Predstavljanje "Zagonetnih bojanki" prvo je događanje organizirano u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u povodu Mjeseca hrvatske knjige koji je službeno  poče jučer. Ta manifestacija promiče knjigu i čitanje pa će se tako i ove godine diljem zemlje čitati naglas u vrtićima, školama, domovima umirovljenika i drugim otvorenim prostorijama. Geslo ovogodišnjeg Mjeseca knjige  je "Tko čita (ne) skita".

 

Tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti