Datum objave: 15. Listopad 2013

Iznimno mali odaziv na panel diskusiju "Znam, dakle mogu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Panel diskusija “Znam, dakle mogu”, koja se održala danas u Gradskoj knjižnici s ciljem popularizacije obrazovanja odraslih,  privukla je iznimno mali broj sudionika, točnije njih četvero i to predstavnike Županije, Grada i Pučkog učilišta. Da problem nije tema koja je aktualna i za mnoge  od egzistencijalnog značaja  već nerazumijevanje  sredine , svjedoči primjer Zadra gdje je ova diskusija održana jučer te je na njoj prisustvovao znatno veći broj sudionika, kako kažu organizatori.

Organizator ove diskusije je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te se od 14. do 18. listopada održava prvi ciklus tribina u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sve je dio projekta „Implementacija Europske agende obrazovanja odraslih“ koji je dio Programa cjeloživotnog učenja Gundtvig Izvršne Agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu. Projektom se provodi i promovira nova rezolucija Vijeća Europske unije o obnovljenoj europskoj strategiji za obrazovanje odraslih, a glavni cilj projekta U Hrvatskoj je povećanje broj sudionika u obrazovanju odraslih te poboljšanje kvalitete obrazovanja odraslih. Poseban naglasak stavljen je na socijalno uključivanje odraslih bez osnovne škole. Iako ovaj projekt posebno apelira na predstavnike regionalne i lokalne samouprave, ustanove za obrazovanje odraslih, Hrvatski zavod za zapošljavanje te razvojne agencije, na diskusiju u Šibeniku odazvali su se samo predstavnici županije, grada i pučkog otvorenog učilišta.

„Mislim da ovo samo govori o negativnom stavu koji Šibenik ima prema ovakvim programima ministarstva. Mi smo odradili svoj dio što se tiče promocije te je zaista šteta što se odazvalo tako malo sudionika. To je posebno  zanimljivo kada se uzme u obzir činjenica da Šibenik i dalje muku muči sa brojem nezaposlenih“ rekao je Darko Belović, nacionalni koordinator ovog projekta. Slučaj je još zanimljiviji kada se da u Šibensko-kninskoj županiji, prema zadnjem popisu stanovništva ima 14 417 osoba bez završene osnovne škole.

Uz Darka Belovića, diskusiju su vodili Maja Sokač, projekt menadžer i Mladen Vojković, konzultant projekta.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti