Datum objave: 11. Listopad 2013

KOMENTAR:Umjesto brenda još jedna radionica o brendiranju Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je prije godinu dana dobio Studiju za pripremu brendiranja Šibenika, autora Roberta Jakovljevića koja je plaćena oko 200 000 kuna. Na njoj je, uz njega, radilo devetero doktora znanosti i desetero magistara znanosti, a porađala se više od dvije godine. Javnosti je predstavljena početkom ove godine i logično bi bilo očekivati da vrijedi i da smo smo konačno dobili smjernice za brendiranje grada. Ali ni slučajno! Kao i slične strategije prije  i ova je čini se završila u nečijoj ladici, a sada priča kreće od početka.

Danas je, naime, okviru projekta Turistička valorizacija Tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku, u Gradskoj vijećnici organizirano predavanje i radionica „Grad Šibenik kao kulturna destinacija“. Cilj susreta je, kako je najavljeno, trebao biti razmjena iskustava među ključnim osobama – kreatorima kulturne i turističke ponude u Šibeniku, što će poslužiti kao osnova za izradu vizualnog identiteta i brendiranje Grada Šibenika kao kulturne turističke destinacije. Nastranu što nije bilo ništa od razmjene mišljenja već se sve svelo na šturo predavanje, ali je neobjašnjivo da  se od početka kreće u brendiranje  Šibenika  kao da   „ Pripreme za brendiranje Šibenika“ kao službeni dokument  koji bi trebao biit temelj daljnjih aktivnosti na njegovom brendiranju ne postoji. Stekao se dojam da se kreće „ab ovo“ i opet vrti u istom krugu. Da ne bi bilo zabune – i jedan i drugi dokument , Pripremu za  brendiranja i Brendiranje Šibenika kao kulturne destinacije naručila je  ista, bivša  gradska vlast!

Organizatori današnjeg skupa o brendiranju reći će, vjerojatno, da je ovog puta riječ o posebnom projektu i da za njega, pa tako i za  brendiranje i ostale marketinške aktivnosti novac izdvaja EU, u sklopu projekta Turistička valorizacija Tvrđave svetog Mihovila, ali zapravo je priča ista i sve se događa u istom gradu i na teret  poreznih obveznika, šibenskih ili europskih, svejedno. Uostalom, Grad je bio naručitelj „Pripreme za brendiranje“ i to je njegov dokument , a Grad je i nositelj projekta „Turističke valorizacije Tvrđave svetog Mihovila“ koji bi se na njega samo trebao "nasloniti" pa je nekoordinacija očita.

Jedan je mislilac, koji danas baš nije popularan, davno rekao „ Filozofi su do sada  svijet  samo različito tumačili, a stvar je u tome da se  on promijeni“. To bismo na ovom primjeru brendiranja Šibenika  mogli parafrazirati i reći „ Izrađivači projekata brendiranja Šibenika o brendu samo pričaju, a stvar je u tome da zahvaljujući njemu Šibenik promijeni“.

Iz kategorije: Vijesti