Datum objave: 11. Listopad 2013

Brendiranje Tvrđave sv. Mihovila kroz brendiranje Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

"Grad Šibenik kao klulturna destinacija" naziv je predavanja i radionice koji su, u okviru projekta „Turistička valorizacija tvrđave sv.Mihovil“, danas održani u šibenskoj  gradskoj vijećnici, a bili su pozvani vodeći ljudi turističkog i kulturnog života Grada Šibenika. Cilj je, kako je bilo najvaljeno, bila razmjena iskustava među ključnim osobama - kreatorima kulturne i turističke ponude koja će pomoći u kulturnom brendiranju i stvaranju vizualnog identiteta Šibenika, ali ništa se u vezi s tim na skupu nije čulo.

Željko Burić, šibenski gradonačelnik  pozdravio je  skup i osvrnuo se na  projekte u Šibeniku koji ga izdvajaju kao kulturnu destinaciju te je najavio otvaranje Tvrđave sv. Mihovil za travanj 2014. „Povijesna jezgra Šibenika vrijednija je od povijesne jezgre Dubrovnika, ali da bi ona bila ponos grada mora biti puna sadržaja“, rekao je gradonačelnik.

 Dino Karađole, direktor TZ Šibenik iznio je konkretne pokazatelje utjecaja kulture na poslovne rezultate u turizmu kroz analizu ovogodišnje turističke sezone realizirane pod sloganom „Šibenik – grad festivala“. Kazao je da je  od lipnja do rujna ove godine u Šibeniku održano ukupno 350 događanja -  koncerata, izložbi, festivala. „Šibenik više nije usputni grad za turiste koji se iskrcavaju sa cruisera ili idu u posjet Nacionalnom parku Krka“, zaključio je  je Karađole. Nakon njega je  poduže predavanje, koje je bilo puno primjerenije studentima  nego  ljuuima koji su pozvani, održala je Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica pri Odjelu za kulturu i komunikacije na Institutu za razvoj i međunarodne komunikacije u Zagrebu. Istaknula je kulturni turizam kao jedan od najvećih potencijala turističkog razvoja. Kulturnu baštinu se mora čuvati i uvažavati, ali i prezentirati na moderan način, kroz inovativne multimedijalne projekte. Kao najvažniji princip u upravljanju kulturnim potencijalima turističke destinacije naglasila je zajedništvo i interdisciplinarni pristup te zajednički rad kulturnih i turističkih djelatnika, a pod okriljem predstavnika lokalne vlasti.

Moderatori predavanja bili  su Krešimir Grubić i Zdravko Bogdan, vlasnici tvrtke Kreator(atk), šibenske marketinške i PR agencije.

Tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti