Datum objave: 10. Listopad 2013

FOT0:Briga o baštini - čisti se i krov Vijećnice

Diana Ferić
Diana Ferić

Turistička zajednica Grada Šibenika i članovi HPK „Sveti Mihovil“ očistili od smeća krov šibenske renesanse Gradske vijećnice koju mnogi smatraju najljepšom lođom u Dalmaciji.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Turistička zajednica Grada Šibenika, u okvirima svojih mogućnosti, sustavno provodi hvalevrijedne akcije čišćenja najvrjednijih dijelova šibenske povijesne baštine kako turisti ne bi iz Šibenika ponijeli loše uspomene i neugodne dojmove.  Jedna od kritičnih točaka je krov Gradske vijećnice ispod crkvice Svih Svetih gdje se tijekom ljeta redovno nakupi puno smeća. Riječ je o bocama, papirima i gomilama opušaka koje neodgovorno bacaju domaći ljudi ali i turisti koji rado sjede ispred crkvice Svih Svetih odakle se pruža najljepši pogled na šibensku katedralu i Trg Republike. TZ Grada Šibenika krov vijećnice očistila je u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom „Sveti Mihovil“ prošle godine, ali je akciju trebalo ponoviti i nakon ovogodišnje turističke sezone. Smeće s krova vijećnice uklonila su dvojica iskusnih šibenskih planinara, speleologa i pripadnika Gorske službe spašavanja Mate Protega i Joso Gracin.
„Smatramo da je naša obveza brinuti o gradu, njegovoj baštini i ugledu kojeg uživa među turistima, kazao nam je Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenik, Prošle smo godine osim krova Gradske vijećnici uz pomoć članova HPK „Sveti Mihovil“ očistili od korova cijeli Dobrić.“
Turistička zajednica Grada Šibenika ća, kako doznajemo, nastojati u dogovoru s Eparhijom dalmatinskom intervenirati i na jednoj od najkritičnijih točaka u povijesnoj jezgri Šibenika. Riječ je o čišćenju zapuštene, smećem zatrpane i u korov zarasle crkve sv. Julijana koja ni do danas nije obnovljena nakon što je teško oštećena u bombardiranjima Šibenika tijekom Drugog svjetskog rata. 

 

Iz kategorije: Vijesti