Datum objave: 10. Listopad 2013

Šibenski studenti zasad se hrane po marketima

Diana Ferić
Diana Ferić

Studenti šibenskog Veleučilišta zbog novog Pravilnika o potpori pokrića studentske prehrane ove godine još čekaju na svoju menzu. Akademska godina počela je prije tri dana ali će studenti morati pričekati još nekoliko dana da se organizira studentska prehrana.  Postupak ide tako da Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa potpisuje ugovor sa pružateljima usluga studentske prehrane, međutim  ove godine cijeli postupak kasni jer je uveden novi Pravilnik o potpori pokrića studentske prehrane, koji je stupio na snagu prošli tjedan te se sukladno tom pravilniku čeka osnivanje Nacionalnog povjerenstva koje potom izlazi na teren i daje ili ne daje zeleno svjetlo. Do sada su uslugu prehrane za studente pružali šibenski restorani koji bi iskazali interes, a tako će biti i ove godine. „Kada bude riješen taj formalni dio šibenski studenti će imati svoju privremenu menzu kojom će se koristiti do otvaranja menze na Baldekinu kojom će upravljati Studentski centar Šibenik.  Postupak ide tako da Nacionalno povjerenstvo izađe na teren, procijeni prostor i napiše svoje mišljenje i nakon toga se potpisuje ugovor između ugostitelja i Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Sve bi trebalo biti riješeno u roku od nekoliko dana“, rekla je Marijana Fuštin,  ravnateljica Studentskog centra Šibenik.

„Što se tiče menze koja se treba otvorit na Baldekinu,  i tu smo također dugo čekali da se riješi formalni dio i da Agencija za upravljanje državnom imovinom  odobri da možemo koristiti taj prostor. Na proljeće 2013. smo zatražili prostor, a 23.srpnja smo dobili odluku agencije o dodijeli prostora na korištenje za svrhu restorana studentske prehrane.  Sada smo u fazi prije raspisivanja javnog natječaja odnosno javne nabave za izbor izvođača radova i opremanja menze.  Sretni smo što smo napokon u mogućnosti imati vlastitu menzu na Baldekinu, koja već svoje ime „X“. Na taj način imati ćemo sve sadržaje koje ima jedan studentski centar, a sve to postigli smo u samo pet godina rada“, objasnila je Marijana. Otvaranje se očekuje na proljeće 2014.

Slučaj „Menza“ prokomentirali su brucoši šibenskog  Veleučilišta i korisnici studentskog doma Leo Stopić i Gabrijel Ralica. „Hranimo se najčešće u Lidlu koji je najbliže studentskom domu i tako nam je najjednostavnije,“ kazao je Leo koji je iz Gračaca došao u Šibenik na studij Informatičkog menadžmenta.  „Ponekad kuhamo u domu gdje nam na raspolaganju stoji jedna kuhinja pa se dogovorimo kada će se tko njome služiti. Dosta je veliki problem i to što nam je sve daleko jedno od drugog. Rečeno nam je da ćemo dobiti menzu za desetak dana ali problem će onda biti doći do te menze jer u Šibeniku ni prometna povezanost nije najbolja,“ požalio se Gabrijel, student prve godine Turističkog menadžmenta.

Iz kategorije: Vijesti