Datum objave: 10. Listopad 2013

Gospodarsko vijeće:Izabrali, a ne znaju koga!

Diana Ferić
Diana Ferić

Formalni statistički podatci o poslovanju nisu niti bi trebali biti dovoljni da bi Gospodarsko vijeće moglo donijeti odluku o tomu koje su tvrtke najuspješnije i koje zaslužuju godišnje plakete što se pokazalo na današnjoj sjednici tog vijeća. Njegovi članovi, uvaženi županijski gospodarstvenici, dovedeni u nemoguću  u situaciju da odlučuju između triju malih poduzeća koja su im bila apsolutno nepoznata, po formalnim pokazateljima su gotovo iste, a dodatne informacije nije znao reći niti Petar Škender, predsjednik Županijske gospodarske komore. Neki su članovi počeli surfati po Internetu i tražiti podatke  pa je izbor na kraju postao komičan.

Prema tim formalnim pokazateljima o broju radnika i dobiti u konkurenciji su bile tvrtke Marisekologija i poljoprivreda, koja se bavi recikliranjem otpada, tvrtka Merk&Merk koja je registrirana za gradnju brodova za razonodu, a naknadno se ispostavilo da se bavi jedino servisiranjem  brodskih motora te Kamen Planit koja se bavi obradom kamena. Tko su vlasnici i direktori tih tvrtki, gdje im je sjedište, čime se stvarno bave sve je ostalo nepoznato. Na kraju je, nakon što su dodatnim provjerama ustanovili da je sjedište u Rogoznici izabrali Kamen Planit jer je njegova djelatnost  najviše upućivala na proizvodnju,  ali ni nakon toga  teško da znaju koga su zapravo izabrali..

Izbor srednjevelikog i velikog poduzeća za srebrnu odnosno zlatnu plaketu pak ima svoju priču – u tim kategorijama jednostavno nema izbora. Tako je i ove godine dobitnik srebrne plakete Ivanal koji je bio i jedini konkurent,a to je priznanje dobio i lani. Zlatna plaketa neće biti dodijeljena nikome jer je jedino veliko poduzeće u Županiji koje pozitivno posluje „Djelo“d.d, ali oni su tu nagradu dobili već tri godine za redom pa je ne mogu dobiti i ove godine, ali će im zato biti dodijeljena kristalna plaketa. Sve to dovodi u pitanje smisao postojanja tih priznanja koje devalvira situaciji u kojoj zapravo nema konkurenata.

Iz kategorije: Vijesti