Datum objave: 09. Listopad 2013

Šibenski CISOK:Od savjetovanja o karijeri do informatičkog tečaja za umirovljenice

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je u srpnju ove godine Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri - CISOK u Šibeniku otvorio svoja vrata kroz njih je prošlo 280 korisnika koji su došli po savjet o karijeri, a veliko zanimanje pobudile su i brojne radionice organizirane u tom centru.  Najviše dolaze nezaposleni, potom učenici osmog razreda koji ne znaju gdje nakon osnovne škole, nakon njih zaposleni koji žele promijeniti radno mjesto te srednjoškolci koji dolaze po savjet koji faks upisati.
Ovaj centar, osim individualnog savjetovanja, organizira i razne radionice na kojima se radi na unapređenju vještina i znanja te donošenja odluka vezanih uz vlastiti profesionalni razvoj. Tako je prošli tjedan na programu bila radionica o pisanju Europass životopisa na kojoj su polaznici učili na koji način se najbolje predstaviti putem ovog novog formata životopisa. „Svi znaju napisati osobne podatke i nabrojiti koje radno iskustvo imaju, ali mi ih učimo kako to napraviti na način da životopis bude kvalitetno napisan i primamljiv poslodavcu“, objašnjava Zdravka Uroda, stručna savjetnica u CISOK-u. Organizirali su i radionicu „U korak s vremenom „ na kojoj su polaznici upoznati sa informatičkim osnovama. „Na tu radionicu su se zanimljivo prijavila samo žene umirovljenice, ali bile su iznimno voljne učiti i bilo je lako s njima raditi“.
Kroz listopad  će se svaki petak održavati radionice Prvi korak prema zapošljavanju u Europskoj uniji, na kojoj će u CISOKU odgovarati na pitanja kao: Koje su to zemlje EU u kojima se uopće moguće zaposliti? Koje uvjete trebate zadovoljiti? Koje dokumente priložiti i kako sastaviti životopis koji će prihvatiti europski poslodavci? Gdje i kako se prijaviti?“

„U prosjeku nam dolazi pet, šest ljudi dnevno i svakom se posvetimo individualno tako da oni ostaju u centru najmanje sat vremena. Dolaze klijenti u rasponu negdje od 20 do 40 godina, većinom nezaposleni“, rekla je Jelena Milaković, također stručna savjetnica u centru. „Dolaze nam osnovnoškolci sa pitanjima kao „Kako se postane policajac?“ ili „U koju školu trebam ići da postanem zubar?“  Također,  neki dolaze kada vide određeni oglas i žele se prijaviti na njega. Ima različitih priča, a mi ih pokušavamo savjetovati najbolje što možemo“.

31. listopada centar će se predstaviti na Sajmu poslova u Dalmare centru, a povodom toga 28. i 30. Listopada organizira radionice „Kako se predstaviti poslodavcu“.
CISOK je otvoren svima, nezaposlenima, zaposlenima, učenicima, studentima, roditeljima i svima ostalima kojima je potreban stručni savjet o profesionalnom usmjeravanju. Vrata centra otvorena su svaki dan od 8 sati ujutro do 20 sati navečer.

Iz kategorije: Vijesti