Datum objave: 07. Listopad 2013

Udruga Kamenčići: "Da nema donatora teško bismo opstali"

Diana Ferić
Diana Ferić

Donacija koja je od trgovačkog lanca Lidl stigla danas u obliku namirnica na adresu Udruge za pomoć osoba s mentalnom retardacijom Kamenčići puno znači udruzi poput ove pogotovo otkada je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi srezalo troškove kojima takve udruge raspolažu.

„Ova donacije nam je od velika važnosti jer smo na taj način osigurali doručak za nekoliko mjeseci korisnicima koji su tu svakodnevno“, rekla je  na uručenju donacije voditeljica udruge  Sonja Ninić Ševo. „Mi se inače financiramo putem natječaja. Sve udruge kao naša imaju pravo prijaviti se na natječaj Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, međutim toliko su srezali sredstva da u biti da malo nas ima šansu dobiti novac. Ministarstvo nikad nije ponudilo nikakvo objašnjenje zašto su sredstva srezana jer se mi na financiramo putem poreznih obveznika već Hrvatske Lutrije, stoga recesija ne može biti opravdan razlog. Uza sve to korisnicima se umanjuju i invalidnine i baš su korisnici ti koji na kraju izvuku deblji kraj u cijeloj priči.

Grad Šibenik plaća najam prostora koje Udruga koristi te podmiruje dio režija, dok Šibensko kninska županija svake godine Udrugu uvrsti u proračun, a pored toga izdvaja značajnija sredstva kod realizacije samostalnih projekata Udruge.

„U zadnje vrijeme primamo dosta donacija u hrani, najčešće od trgovačkih lanaca te od privatnih donatora. Oni nam iz mjeseca u mjesec pomažu i zahvaljujući njima mi opstajemo,“ izjavila je Sonja.

Današnja donacija dio je Lidlovog donacijskog programa „Više za zajednicu!“ u sklopu kojeg su dosad uručene donacije diljem Hrvatske u vrijednosti više od 200.000 kuna, a ukupna vrijednost donacijskog programa iznosi gotovo pola milijuna kuna. Donacije funkcioniraju tako da djelatnici Lidla predlažu udrugu kojoj žele donirati sredstva te je ovaj puta baš udruga Kamenčići sretni odabranik.

Iz kategorije: Vijesti