Datum objave: 07. Listopad 2013

Faust Vrančić i Memorijalni centar na Prviću teme okruglol stola u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

Faust Vrančić, velikan hrvatske tehnike, znanosti i kulture na prijelazu 16. u 17. stoljeće i Memorijalni centar Fausta Vrančića na otoku Prviću tema su programa koji Zavičajno društvo vodičkog kraja u Zagrebu organizira u hrvatskoj metropoli u petak, 11. listopada, u suradnji s MC Fausta Vrančića, Hrvatskom gospodarskom komorom, Tehničkim muzejem te Strikoman filmom d.o.o.

Bit će održan okrugli stol pod nazivom MEMORIJALNI CENTAR FAUST VRANČIĆ – KREIRANJE KULTURNO-TURISTIČKOG PROIZVODA PRVIĆ LUKE I GRADA VODICA. Sudionici Okruglog stola bit će predstavnici Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Instituta za turizam, Hrvatske gospodarske komore, turističkih agencija te stručnjaci u području kulturnog turizma. Cilj je tog okruglog stola senzibilizirati stručnu i širu javnost o novim trendovima u turizmu i o mogućnosti razvoja kulturnog turizma vodičke regije, otoka Prvića i samog naselja Prvić Luke u kojem je smješten Memorijalni centar.

U dvorištu Tehničkog muzeja, Savska cesta 18, u 16,30 sati bit će snimljena najnovija u nizu MILENIJSKA FOTOGRAFIJA ŠIME STRIKOMANA: HOMO VOLANS - PADOBRAN FAUSTA VRANČIĆA. Uz članove Zavičajnog društva,  sudionike programa Dana Fausta Vrančića, zaposlenike i ljubitelje Tehničkog muzeja, prepoznatljivi motiv – izum Fausta Vrančića formirati će učenici zagrebačke Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

Program završava tradicionalnom zavičajnom večeri, posvećenoj kulturnoj baštini Vodica i otoka Prvića. Gosti će moći poslušati tekstove pisane vodičke baštine i poeziju na prvićkoj čakavštini te vidjeti kako je izgledala prvićka i vodička svadbena nošnja iz 19. i početka 20. stoljeća.

 

Iz kategorije: Vijesti