Datum objave: 05. Listopad 2013

Udruga Otok predstavila viziju razvoja otoka Prvića

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga Otok za promicanje kreativnog i zdravog života na otoku Prviću predstavila  je u memorijalnom centru Fausta Vrančića u Prvić Luci rezultate svog dosadašnjeg rada i planove za budućnost kojima će pokušati stvoriti novu viziju razvoja otoka Prvića. Osnivačice ove udruge su Zagrepčanke Martina Franić i Vanda Kljajo koje su vidjele potencijal na otoku Prviću te odlučile tu ostati živjeti i potruditi se obogatiti ponudu otoka.

  „Prvić je otok koji je blizu kopnu, ali pristup otoku je ograničen tako da je na neki način izoliran. Baš ta izoliranost i izostanak automobila na otoku čine otok posebnom oazom mira ali i kreativnosti. Tu smo mi vidjeli njegov potencijal i cilj nam je od otoka napraviti jedan mali raj u kojem će se svatko osjećati dobro“, ispričala je Martina. Sve je počelo sa idejom o zdravom životu kojeg su njegovale Martina i Vanda te su od te početne ideje nastavili razvijati druge. Tako su se odlučile posvetiti prirodnoj kozmetici i počele raditi sapune od prirodnih materijala sa otoka Prvića, a nakon sapuna nastavile su razvijati i druge proizvode koji su tradicijom vezani otok. U suradnji sa drugim udrugama organizirale su brojne izložbe, koncerte i događanja. „Još jedan cilj svakako je produžiti turističku sezonu i pobrinuti se da otok ne živi samo tih par mjeseci koliko traje turističke sezona. Želimo omogućiti mladim ljudima da mogu ostati raditi i živjeti na otoku jer to će mu udahnuti život“, zaključila je Martina.

Martina i Vanda otok Prvić vide kao budući centar razmjene znanja i iskustava. Planiraju otvoriti i foto-klub na otoku, a sa osnovnom školom Materize uskoro započinju kreativne radionice za učenike škole. „Mi potičemo prirodni život jer je povratak prirodi potreban današnjem suvremenom gradskom čovjeku“, rekla je Vanda.
Prezentacija je održana u sklopu Kreativnih dana Fausta Vrančića koji su započeli danas, a traju do utorka 8.istopada.

Iz kategorije: Vijesti